Politic

PNL și PMP se bat pe un candidat, la Bârlad. Vezi cine a câștigat

 

Dionisie Lefter (55 ani), personaj cu notorietate în mediul politic din Bârlad, judeţul Vaslui, va participa la alegerile locale din iunie 2016 pe listele a două partide politice, scrie Adevarul. Adică, domnul Lefter s-a gândit să ”împace” cele două partide care au, la centru, declarații de război veșnic și să adune adeziuni pentru candidatura sa la Primărie, din ambele părți.

Ceea ce este cel mai straniu – domnul Lefter nu este ramolit (are 55 de ani) și este un politician cu state vechi și cu o notorietate incontestabilă în urbea sa – stă în ideea domniei sale de a se înscrie în două partide. Este cu putință ca un om care dorește să obțină propășirea comunității din care face parte să nu fi aflat, în atâția amar de ani, că încalcă grav legea, fiind membru în două formațiuni politice? Sau asistăm, ca de obicei, la părerea politicienilor că legea este doar pentru căței:

Dionisie Lefter este membru PNL de 12 ani şi a avut şi funcţia de preşedinte a organizaţiei bârlădene până în 2012. Cum liberalii nu s-au decis asupra candidatului pe care să-l susţină la alegerile locale din 2016, în ultimele zile din ianuarie Lefter şi-a găsit noi parteneri politici. Alături de membrii PMP şi reprezentanţii societăţii civile (două ONG-uri) s-au întâlnit într-un bar din oraş, cu participarea mass-mediei locale, unde timp de patru ore a explicat importanţa implicării societăţii civile în viaţa politico-administrativă a oraşului. Tot atunci a spus că a acceptat oferta de a candida la funcţie de primar al oraşului din partea PMP şi că anunţul public va fi făcut imediat ce va semna adeziunea către Mişcarea Populară.

Deşi a recunoscut că a semnat adeziunea cu PMP, Dionisie Lefter susţine că el este tot liberal: „Eu sunt membru PNL, chestiunea asta e un fel de joc, dacă vreţi. Adeziunea la PMP a fost semnată în contextul Unirii din 24 ianuarie. Nu văd nicio incompatibilitate, e o chestie birocratică. Eu am spus clar că bârlădenii trebuie să fie uniţi, că nu se poate face nicio schimbare dacă opoziţia politică nu este unită”.

Întrebat de reporterul „Adevărul” dacă va candida la alegerile locale din partea PMP sau a PNL, a dat un răspuns evaziv: „Mai multe partide pot susţine acelaşi candidat. Eu caut susţinerea mai multor partide politice. La urma urmei, toate îi reprezintă pe bârlădeni. În discuţiile cu cei de la PMP am spus de fiecare dată că e necesară o alianţă politică. Mie îmi place de colegii de la PMP, sunt nou intraţi în politică şi sunt uniţi. La PNL se ştie că treburile au mers mai greu. Şansa de schimbare într-un singur tur de scrutin e mică, dacă vor fi două tururi de scrutin, şansa creşte la 75%”. Liberalii nu cred că prin astfel de măsuri se decredibilizează în faţa opiniei publice. „Domnul Lefter nu şi-a retras niciodată adeziunea de la PNL”, s-a scuzat Elena Monu.

blank