Featured, Politic

2019, cu razboi total intre Klaus Iohannis si PSD

Klaus Iohannis a declarat, la o întâlnire informală vineri cu presa, că, în opinia sa, nu va fi niciun fel de pace cu Guvernul, respectiv că va colabora cu Executivul doar pentru chestiuni europene.

“Nu va fi niciun fel de pace cu Guvernul. Voi avea grijă să colaborăm doar pe chestiuni europene” a afirmat Klaus Iohannis, la întâlnirea informală cu presa vineri la Palatul Cotroceni.Șeful satatului a precizat că nu o va lăsa pe premierul Viorica Dăncilă să participe la reuniunile Consiliului European.

De altfel, acesta a adăugat că a ajuns la „un minim istoric” colaborarea sa cu PSD.

“Colaborarea mea cu PSD a ajuns la un minim istoric. (…) Sunt extrem de nemulțumit. (…) Colaborarea s-a redus la nimic”, a conchis Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a participat la ședința de joi a Executivului. Prezența sa la reuniunea Guvernului vine în contextul în care acesta a anunțat, în prealabil, că va participa la toate ședințele Guvernului pentru a împiedica adoptarea unei OUG pe amnistie și grațiere.

Șeful statului a declarat, la începutul ședinței de joi a Guvernului că prezența sa are loc în baza atribuțiilor conferinte de Constituție, iar președinția și guvernul nu își permit să nu colaboreze.

„În deschidere voi face pe scurt câteva remarci legate de prezența mea în această ședință de Guvern. Există întrebări în spațiul public, poate și între dvs. Participarea mea la ședința de Guvern are loc în virutatea atribuțiilor conferite președintelui României de către Constituția României. Mai exact este vorba de atribuțiile din articolele 80, 86 și 87 toate coroborate. Aceste chestiuni s-au mai discutat în România pentru că nu s-a știut foarte clar când poate să participe președintele la ședintele de guvern. Există o clarificare a CCR încă din 2007 care se referă la articolele pe care le-am citat care spune clar că președintele României poate să participe orcând la orice ședință de guvern”, a spus Klaus Iohannis.

„Această participare poate fi citită în trei feluri. În virtutea art 80 președintele veghează la buna guvernare și președintele vine să verifice modul ân care funcționează guvernul. În art 87 scrie că guvernul poate să consulte guvernului, fără să spună unde îl consultă, iar participarea la ședință este o formă legitimă. Foarte mulți specialiști s-au referit numai la art 87”, a mai spus președintele.

Acesta a mai spus că va prezida ședința, conform legii, dar punctele de pe ordinea de zi le stabilește Executivul, în speță premierul.

„Ca să nu apară interpretări care nu au suport instituțional. Vreau să se știe că atunci când particip la ședința de Guvern prezidez ședința de Guvern. Decizia asupra punctelor în ședința de Guvern aparțin Guvernului, în speță doamnei premier. Având în vedere toată acestea cred că putem să avem o întâlnire instituțional corectă”, a afirmat Iohannis.

„Este în atributul dumneavostră să participați. Legat de cooperarea pe perioada președinției (n.r.: Consiliului UE) e necesară, e nevoie de consesn”, i-a răspuns premierul Viorica Dăncilă.

blank