Politic

ION ILIESCU E CERCETAT PENAL PENTRU CRIME IMPOTRIVA UMANITATII!

Este oficial! Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis. Acuzatia este una extrem de grava: crime impotriva umanitatii!

Iliescu(1)

După 25 de ani, Dosarul Mineriadelor din 1990 a fost redeschis la Parchetul General. Procurorul General, Tiberiu Niţu, a infirmat rezoluțiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul evenimentelor din iunie 1990.

Episodul 13-15 iunie 1990, ramane unul dintre cele mai sangeroase din istoria Romaniei. O suta de oameni au fost ucisi atunci, si mai bine de o mie raniti. Minerii din Valea Jiului au venit la Bucuresti decisi sa faca ordine in Piata Universitatii unde se aflau o parte dintre opozantii regimului Iliescu.

În urma aceste decizii, fostul președinte al României, Ion Iliescu, s-a prezentat, miercuri,  la Parchetul General. El este oficial urmărit penal pentru evenimentele sângeroase din 1990.

România a fost condamnată la CEDO din cauza numeroaselor procese câștigate de victimele Mineriadelor din 1990. La Parchet urmează să mai fie audiați și Miron Cozma, Virgil Măgureanu și chiar Victor Atanasie Stănculescu.

„A fost o perioada tulbure, care a fost insotita si de asemenea momente de confruntari nedorite si artificiale. Noi am incercat sa rezolvam lucrurile de o maniera cat mai potrivita. Nu ma jeneaza nicio cercetare. E o parte a istoriei noastre recente, cine doreste sa cerceteze lucrurile, nu are nimeni ce sa obiecteze”, spune Ion Iliescu.

blank