Actualitate, Stiri

15.000 de protestatari au ocupat aseară Piaţa Universităţii

Timp de patru ore manifestanţii şi-au strigat revendicările pe bulevardele Capitalei

1375239_562313893839944_554459932_n
Foto: Vlad Ursulean

În cea de-a 22-a zi de proteste faţă de proiectul Roşia Montană, numărul manifestanţilor a ajuns din nou la aproximativ 15.000. Mii de protestatari faţă de exploatarea de la Roşia Montană au ocupat Piaţa Universităţii, după un marş de patru ore, în cea de-a 22-a zi de proteste faţă de proiectul minier.

Protestatarii, strânşi la Universitate, au pornit în marş, după ora 19.00, ocupând pe rând Bulevardul Carol, Bulevardul Pache Protopopescu, Şoseaua Iancului, Şoseaua Pantelimon şi Bulevardul Ferdinand, după care s-au întors la Universitate.

De la câteva sute, la începutul protestului, numărul lor a ajuns pe traseu la aproximativ 15.000.

În Piaţa Universităţii au ajuns, după ora 23.00, mii de oameni care au continuat protestul. În jurul troiţei eroilor Revoluţiei Române de la Universitate, unii au aprins candele. Protestatarii au continuat să facă zgomot şi să se plimbe cu steagurile şi pancartele aduse.

Majoritatea protestatarilor au fost tineri, ca şi la manifestaţiile similare de până acum, printre ei regăsindu-se mulţi biciclişti şi foarte mulţi copii.

În timpul marşului, manifestanţii au fluturat steaguri tricolore, au făcut zgomot cu tamburine şi peturi cu pietricele şi au scandat “Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi “Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”.

De asemenea, ei au împărţit trecătorilor pliante cu informaţii privind proiectul minier şi le-au explicat de ce protestează. Mai mulţi bucureşteni au salutat convoiul, de la ferestre, unde au atârnat tricolorul.

Un bătrânel cu un troler de mers la cumpărături după el s-a ţinut o bucată de drum după protestatari şi le-a strigat că sunt “mici” şi nu ştiu nimic despre Roşia Montană, care este o “sursă de venit” pentru România, ca orice mină.

Proteste similare au avut loc, duminică seară, şi în alte oraşe din ţară, printre care Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, dar şi peste hotare. Şi în judeţul Alba, în trei oraşe, respectiv Alba Iulia, Aiud şi Câmpeni, câteva sute de oameni au protestat, duminică seară, cerând respingerea proiectului minier de la Roşia Montană.