Actualitate, Featured

100.000 de euro este valoarea granturilor de care vor beneficia studentii care vor să-și dezvolte o afacere

Studenții, masteranzii și doctoranzii vor putea primi granturi cu o valoare între 40.000 și 100.000 de euro fiecare, pentru planurile de afaceri pe care vor să le dezvolte în mai multe domenii, precum industria creativă, IT, robotică, automatizări industriale, a anunțat,  ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

“Este o noutate pentru studenți, masteranzi și doctoranzi, pentru că de această dată pot beneficia de finanțare nerambursabilă pentru finanțarea propriilor lor afaceri. Este un program care are în primă etapă 20 de milioane de euro, urmând ca pe măsură ce se depun cererile de finanțare posibilitatea de suplimentare să ajungă la 150 de milioane de euro.

Beneficiază de un grant care are o valoare minimă de 40.000 de euro, până la 100.000 de euro, în funcție de numărul de locuri de muncă nou create, așa încât studenții pot să acceseze acești bani după ce au parcurs în prealabil cursul de antreprenoriat și și-au elaborat planul de afaceri, urmând ca mai apoi cele mai multe planuri de afaceri să fie selectate pentru a fi finanțate din fonduri europene.

Este o șansă a lor pentru ca să-și poată valorifica cunoștințele pe care le-au dobândit în timpul facultății, dar și a noastră ca țară ca să putem beneficia de cunoștințele pe care le au din timpul facultății și să le putem transfera în piață sub forma acestor planuri de afaceri și acestor business-uri pe care ei le propun pentru a fi implementate”, a afirmat oficialul din Guvern.

Ministrul a precizat că programul de susținere a afacerilor create de studenți face parte din planul de redresare a economiilor statelor UE, din care România beneficiază de aproape 32 de miliarde de euro.

“Este un pachet de măsuri pe care Comisia Europeană l-a anunțat iar noi avem obligația ca 15% din fonduri să le utilizăm pentru partea de susținere a tinerilor și mai ales în zona de antreprenoriat și formare a lor din punct de vedere profesional.

Cererile se vor depune începând cu data de 15 iunie la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman. Vreme de două luni de zile, aceste cereri pot fi depuse conform celor anunțate și mai apoi toate etapele pe care le-am amintit se vor parcurge, astfel încât cele mai bune planuri de finanțare ale studenților, masteranzilor și doctoranzilor să poată fi finanțate din fonduri europene.

Este foarte important să fie înțeles de către toți studenții că nu este importantă forma de specializare pe care au absolvit-o, este importantă afacerea pe care au propus-o. Iar noi, din punct de vedere al domeniilor unde vrem ca să fie dezvoltate aceste afaceri le raportăm la Strategia Națională de Competitivitate. De la industria creativă, la IT, robotică, automatizări industriale, toate sunt domenii de la care așteptăm cu interes planurile de afaceri pe care studenții le propun.

Nu este nevoie de cofinanțare. Este 100% grant de la UE”, a mai adăugat Marcel Boloș.

 

blank