Actualitate, Stiri

1 MILIARD euro, plata pentru JAFUL din regimul Băsescu

Plata pentru jaful făcut în regimul fostului preşedinte Traian Băsescu se ridică la un miliard de euro.
 
basescu_suspendare_45861200_69689300

Dintr-o solicitarea făcută de Antena 3 către Ministerul Fondurilor Europene, aflăm că, în perioada 2007 – 2013, românii au plătit un miliard de euro pentru toate ilegalităţile făcute cu fonduri europene.

 
Guvernul Boc este cel care a lăsat aproape toate axele pe fonduri europene blocate – programul operaţional regional, condus de Elena Udrea, programul de transporturi, condu la acea vreme de Anca Boagiu.
 
Pentru perioada de programare 2007 – 2013, România a suportat corecţii financiare sistemice în valoare de aproximativ 780 milioane de euro până la sfârşitul lunii februarie a.c. Precizăm că acestea se deduc din sumele solicitate Comisiei Europene pentru a fi rambursate României, înainte de transmiterea documentelor necesare pentru decontarea acestor sume din fondurile europene alocate României.
 
În cazul proiectelor în care s-au constatat nereguli, corecţiile financiare se aplică până la finalizarea implementării respectivului proiect. Ultimul an în care mai pot fi efectuate cheltuieli de către beneficiarii fondurilor europene aferente cadrului financiar 2007 – 2013, este anul 2015. Valoarea totală a corecţiilor financiare pe care le va suporta România până la sfârşitul perioadei de programare 2007 – 2013 este estimată la aproximativ 1 miliard de euro“, se arată într-un document remis Antentei 3 de către Ministerul Fondurilor Europene.
 
Cum fraudau Udrea şi Iordache fondurile europene

Elena Udrea, abuz cu bani europeni
 
Elena Udrea este acuzată de procurori în dosarul Gala Bute de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
 
Procurorii susţin că, deşi funcţionarii din minister i-au spus fostului ministru că finanţarea Galei Bute din fonduri europene fără o licitaţie ar reprezenta o ilegalitate, Elena Udrea a insistat ca acest eveniment să se realizeze în condiţiile impuse de ea.
 
În acest dosar, Elena Udrea se află în arest preventiv pentru 30 de zile.
 
 
Cum deturna Nelu Iordache bani europeni
 
Omul de afaceri Nelu Iordache ar fi deturnat fondurile europene plătite pentru construcţia autostrăzii Arad-Nădlac. 
 
Raportul Departamentului pentru Luptă Antifraudă arată că din banii plătiţi pentru lucrările la autostradă, Nelu Iordache, acţionar majoritar şi administrator la mai multe companii, ar fi cumpărat un avion şi terenuri pentru construirea unui aeroport. 
 
În acest dosar, Nelu Iordache a stat în arest preventiv un an şi jumătate.