Cutremurul
Actualitate

Cutremurul de la Arad a atras atenția seismologilor. Care vor fi consecințele noului val seismic

Cutremurul de la Arad, de luni seara, a stârnit îngrijorare în rândul populației din zonă. Cu atât mai mult cu cât noul val seismic vine după alte cutremure care au avut loc în regiune, în județul Gorj, în urmă cu câteva luni. Seismologul Gheorghe Mărmureanu a explicat care sunt consecințele acestor cutremure și ce pericol prezintă pentru populație.

Locuitorii județului Arad au avut motive serioase de îngrijorare, după cutremurul cu magnitudinea e 4,9 grade pe Richter care a zguduit regiunea. Aceasta cu atât mai mult cu cât valul seismic a venit la câteva luni după un alt cutremur, care a speriat oamenii, cel din Gorj, din luna februarie.

În aceste condiții, profesorul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre acest cutremur și de consecințele sale pentru activitatea seismică din România.

În primul rând, reputatul seismolog a precizat că nu sunt motive de îngrijorare în legătură cu acest seism, chiar dacă a fost îmregistrat cu o magnitudine de aproape 5 grade pe scara Richter. Gheorghe Mărmureanu a precizat că, deși oamenii s-au speriat și au părăsit casele, un astfel de cutremur nu pune probleme. O clădire se va prăbuși doar în cazul unui seism de peste 7 grade.

„Nu e prima dată când au loc cutremure, în această zonă, aici se înregistrează însă doar cutremure de suprafață, care, da, într-adevăr, zdruncină mai puternic clădirile, iar oamenii sunt tentați să iasă afară din casă. A fost însă un cutremur de aproape 5 grade pe scara Richter. Să nu uităm însă că blocurile și casele se prăbușesc doar la cutremure de peste 7 grade pe scara Richter, deci, acestea, de 5 grade, nu reprezintă un pericol. Au mai fost probleme însă în zona asta, în urmă cu vreo 40 de ani”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

blank

Ce va urma după cutremurul de la Arad

În al doilea rând, seismologul a precizat că după cutremurul de la Arad vor mai urma și alte replici, mai mici, de până la 5 grade pe Richter. Însă, a precizat Gheorghe Mărmureanu, nu sunt motive de îngrijorare pentru cei ce locuiesc în regiune, în județele Timiș, Gorj sau Arad. El a explicat și de unde a venit ciudat pe care l-au auzit
arădenii în momentul producerii seismului. Este vorba despre
zgomotul pe care îl produce scoarța terestră atunci când se rupe.

În acest context, Gheorghe Mărmureanu a explicat în care zone din țară urmează să aibă loc cutremure în următoarea perioadă. Potrivit spuselor sale, zona seismică Buzău – Vrancea rămâne cea mai periculoasă, unde se produce un seism puternic o dată la 70 – 80 de ani. Profesorul Mărmureanu a estimat că un cutremur major, în această zonă, ar putea fi undeva în jurul anului 2040. Acesta va avea o intensitate similară celui din 1977, care a devastat Bucureștiul.

„Pericolul în România vine doar din zona Vrancea, acolo apare câte un cutremur devastator, cam la 70-80 de ani. Am avut unul, la 1940, de peste 7 grade, ar fi trebuit să fie un altul, în 2040, dar a apărut între timp și cel din 4 martie 1977, care nu era preconizat. A fost o situație paradoxală, care, nouă, specialiștilor în domeniu, ne-a dat toate socotelile peste cap. După cutremurul din 1940, foarte multe clădiri din București au rămas într-un picior. Ce nu a apucat să distrugă acel seism, a terminat cel din 1977, de aceea s-au dărâmat acele clădiri vechi, la 4 martie”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu, conform Impact.ro.

blank