Viktor Orban
Actualitate

Viktor Orban învinuiește UE pentru criza economică din Ungaria. Mesajul pe care i l-a transmis Vladimir Putin cu privire la România

Viktor Orban susține că Ungaria este târâtă în război, dar spune că are o conducere suficient de puternică și înțeleaptă pentru a evita acest lucru. Premierul maghiar dă vina pe Uniunea Europeană pentru situația economică dificilă în care se află țara sa, spunând că se datorează sancțiunilor impuse Rusiei. Viktor Orban este un apropiat al lui Vladimir Putin și nu o dată a preluat retorica Kremlinului în discursul său.

Vladimir Putin este deranjat de bazele de rachete ale NATO de pe teritoriul României și Poloniei, susține premierul maghiar Viktor Orban. El a spus că acesta a fost parte a mesajului pe care i l-a transmis dictatorul de la Kremlin cu două săptămâni înainte de invazia Ucrainei. De asemenea, a mai spus premierul maghiar, Putin avea o problemă cu o posibilă extindere a NATO în Ucraina și Georgia, caz în care aceste state ar fi ieșit de sub influența Rusiei.

Viktor Orban a susținut un interviu în care a vorbit despre problemele cu care se confruntă Ungaria. El a afirmat că țara sa este „târâtă în război”, dar guvernul de la Budapesta este puternic și reușește să țină ţara departe de conflict.

Viktor Orban a subliniat că Ungaria a fost grav afectată de sancţiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană. El a identificat, astfel, vinovații pentru problemele economice cu care se confruntă guvernarea sa. Viktor Orban a dat vina pe Uniunea Europeană pentru majorarea prețurilor la petrol şi gaz, spunând că toate costurile necesare asigurării energiei pentru industria ungară au crescut de la 7 miliarde de euro în 2021, la 17 miliarde în 2022.

Viktor Orban susține retorica Kremlinului

Totodată, el a preluat retorica Kremlinului insistând că războiul nu poate fi câștigat de Ucraina deoarece Rusia este o putere nucleară. Viktor Orban este unul dintre politicienii care militează pentru încheierea păcii cu prețul cedărilor teritoriale de către Ucraina.

„Ucraina se află în faţa unei puteri nucleare cu 140 de milioane de locuitori”, iar „Rusia este în faţa întregii NATO”. „Este un impas care poate uşor degenera într-un război mondial”, a spus Viktor Orban.

În acest context, a relatat că la ultima întâlnire, înainte de declanșarea războiului, Vladimir Putin i-ar fi transimis că are o problemă cu aderarea Ucrainei și Georgiei la NATO, dar și cu bazele de rachete din Polonia și România

„Putin mi-a spus că problema lui o reprezintă bazele americane de rachete din Polonia şi România şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia pentru a staţiona arme pe teritoriul lor. De asemenea, americanii s-au retras din acorduri importante de dezarmare”, a spus Viktor Orban.

În aceeași retorică preluată de la Vladimir Putin, premierul Ungariei a susținut că deciziile luate la Bruxelles în favoarea Ucrainei ar reflecta mai mult interesele SUA, iar nu propriile sale interese de securitat.

Occidentul ar trebui să se obișnuiască să trăiască sub amenințarea Rusiei

Viktor Orban i-a luat apărarea lui Vladimir Putin, spunând că normele europene ale democrației nu funcționează în Rusia, iar Europa trebuie să găseacă o cale să trăiască „cu o mare putere amenințăroare în vecinătate”. Chiar dacă este vorba despre o amenințare la securitatea internațională.

Mai mult, Viktor Orban este de părere că dacă Rusia ar pierde războiul, „ar fi un şoc geopolitic, un potenţial seism global, mult mai rău decât colapsul fostei Iugoslavii”.

„Faptul că Occidentul tratează acest scenariu cu atâta lejeritate arată o orbire îngrijorătoare în ce priveşte riscurile inerente politicilor noastre”, a apreciat ele, după cum relatează publicația elvețiană Weltwoche.

blank