NATO a aflat planurile Rusiei pentru Ucraina in aceasta iarna
International

NATO a aflat planurile Rusiei pentru Ucraina in aceasta iarna: „Ucraina are nevoie de o cantitate importanta de munitii”

Rusia incearca sa inghete luptele din Ucraina pe timpul iernii pentru a-si intari fortele in vederea unui nou asalt in primavara, a declarat miercuri seful NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP, citata de Agerpres.

„Ce vedem acum este ca Rusia incearca sa impuna un fel de inghetare a acestui razboi, cel putin pentru o perioada scurta, pentru a se putea regrupa, repara, recupera si apoi pentru a incerca o ofensiva mai mare in primavara”, a afirmat Stoltenberg in cadrul unui eveniment public organizat de cotidianul britanic Financial Times.

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice a afirmat ca membrii NATO continua sa furnizeze Ucrainei arme si sprijin „fara precedent”, in ciuda ingrijorarilor privind o eventuala epuizare a stocurilor Occidentului.

„Este la fel de important sa adaugam noi sisteme, precum si sa ne asiguram ca sistemele sau armele pe care le-am livrat deja sunt efectiv operationale sau functioneaza eficient”, a declarat Stoltenberg.

„Asta inseamna ca ei au nevoie de o cantitate importanta de munitii, de piese detasate si de mentenanta”, a precizat el.

Linia frontului in Ucraina s-a stabilizat de cand fortele Kievului au obtinut un succes rasunator eliberand orasul Herson si zonele din jurul acestuia in partea occidentala a fluviului Nipru luna trecuta.

Cele mai violente lupte se concentreaza in prezent in jurul orasului Bahmut, in estul tarii, pe care fortele ruse incearca sa il cucereasca de mai multe luni. SUA se asteapta ca luptele sa continue intr-un „ritm redus” in lunile urmatoare, cele doua parti aflate in conflict incercand sa isi reconstituie fortele.

Stoltenberg a declarat ca „nu are informatii suplimentare” despre presupusele atacuri cu drone ucrainene asupra unor baze aeriene din Rusia, dupa ce SUA au spus ca „nu au permis si nu incurajeaza” astfel de atacuri din partea Kievului.

Seful NATO estimeaza in prezent ca „nu sunt reunite” conditiile pentru o rezolvare pasnica a conflictului, „deoarece Rusia nu a aratat niciun semn de angajare in negocieri care sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei”.

blank