Vladimir Putin
International

Vladimir Putin a supraviețuit unei tentative de asasinat. Informația a fost făcută public de un înalt oficial ucrainean

Potrivit unui înalt oficial de securitate din Ucraina, a existat o tentativă de asasinare a președintelui rus Vladimir Putin, lansată la scurt timp după declanșarea invaziei din Ucraina.

Într-un interviu acordat publicației Ukrayinska Pravda, Kyrylo Budanov, șeful direcției serviciilor de informații din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina, a susținut că liderul de la Kremlin ar fi fost atacat de persoane din regiunea Caucazului.

Budanov: A existat o tentativă de asasinare a președintelui rus Vladimir Putin.

Informația nu a fost susținută de dovezi și nu a putut fi verificată în mod independent de jurnaliști.

„A existat o încercare de asasinare a lui Vladimir Putin… El a fost chiar atacat, se spune, de către reprezentanți ai Caucazului, nu cu mult timp în urmă. Aceasta este o informație secretă. A fost o încercare absolut nereușită, dar s-a întâmplat într-adevăr… S-a întâmplat acum vreo 2 luni. Repet, această tentativă nu a avut succes. Nu a existat nicio publicitate în legătură cu acest eveniment, dar a avut loc”, a afirmat Budanov.

Președintele Ucrainei a supraviețuit în urma a trei tentative de asasinat

Asasinii ar fi încercat să-l omoare pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski de cel puțin trei ori de când Rusia a invadat țara vecină.

Comploturile de asasinat au fost dejucate când mai multe grupări de ruși anti-război au furnizat informații Ucrainei despre două grupuri de mercenari separate care plănuiau să lanseze atacurile.

„Pot spune că am primit informații de la [Serviciul Federal de Securitate al Rusiei], care nu doresc să ia parte la acest război sângeros”, a declarat secretarul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei posturilor locale de televiziune, potrivit Times.

Grupul Wagner, susținut de Kremlin, s-a aflat în spatele a două dintre încercări, a raportat Times. Dacă ar fi avut sau vor avea succes, Moscova ar putea nega implicarea directă în complotul de asasinat.

„Ar merge acolo cu o misiune foarte importantă, ceva ce rușii ar dori să fie negat – o decapitare a unui șef de stat este o misiune uriașă”, a declarat o sursă diplomatică pentru sursa citată.

blank