Canalul Mânecii
International

Tragedie în Canalul Mânecii: 31 de migranți au murit înecați. Macron cere ședința de urgență: „Canalul nu va ajunge un cimitir”

Tragedie în Canalul Mânecii. Zeci de persoane s-au înecat după ce barca lor gonflabilă s-a răsturnat miercuri în timp ce încercau să ajungă din Franţa în Marea Britanie, potrivit canalului de televiziune France 3, citat de Reuters.

Un nou bilanț indică 31 de migranți morți după ce barca în care se aflau s-a răsturnat.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut o întâlnire de urgență a „miniștrilor europeni preocupați de provocarea migrației”, ca răspuns la tragedia de miercuri.

De asemenea, președintele a promis că îi va găsi pe cei responsabili pentru decese, adăugând că autoritățile franceze fac tot posibilul pentru a face acest lucru. „Cele mai profunde valori ale Europei, umanismul, respectul pentru demnitatea fiecărei persoane sunt în doliu”, a spus Macron.

Premierul britanic Boris Johnson a convocat o reuniune interministerială de criză miercuri, după moartea migranţilor care încercau să traverseze Canalul Mânecii din Franţa către Regatul Unit, a anunţat Downing Street, informează AFP, citată de Agerpres.

„Prim-ministrul va conduce o reuniune COBRA privind situaţia în Canalul Mânecii”, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Patru persoane suspectate că ar face parte dintr-o rețea care se ocupă cu traficul de migranți au fost arestate de poliția franceză, a confirmat ministrul de interne Gérald Darmanin.

Acesta a adăugat că incidentul a fost „cea mai mare tragedie (de migranți) pe care am văzut-o”.

„Au fost recuperate 24 de cadavre, iar 26 persoane sunt în viaţă”, a declarat Franck Dhersin, primarul localităţii Teteghem şi vicepreşedintele responsabil cu transporturile în regiunea de nord a Franţei, în timp ce poliția, citată de AFP, anunță 27 de morți.

Ministrul francez de interne Gerald Darmanin a anunţat că se pregătea să se ducă acolo. „Emoţie puternică în faţa tragediei multor morţi din cauza răsturnării unei bărci de migranţi în Canalul Mânecii”, a scris el într-o postare pe Twitter.

Premierul francez Jean Castex a spus că naufragiul a fost o „tragedie”, adăugând că cei care au murit au fost victimele „traficanților criminali”, potrivit BBC.

Autoritățile franceze și britanice desfășoară o operațiune de salvare pe calea aerului și pe mare.

Două elicoptere şi trei bărci de poliţie sau de salvare se aflau la faţa locului, au declarat autorităţile locale.

Canalul Mânecii este una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume şi curenţii sunt puternici. Bărci gonflabile supraîncărcate riscă deseori să se scufunde, mai informează Reters, citată de Agerpres.

În timp ce poliţia franceză împiedică mai multe traversări decât în anii anteriori, fluxul de migranţi care doresc să ajungă în Marea Britanie a fost oprit doar parţial, devenind una dintre multele surse de tensiune între Paris şi Londra.

blank