International, Stiri

Victimile războiului civil: „Libertate!”, „Ajutaţi-ne să ieşim!”

Bulgaria, în dificultate din cauza afluxului refugiaţilor sirieni. Refugiaţi sirieni, strigând „Libertate!”, „Ajutaţi-ne să ieşim!”, cer ajutor din spatele gratiilor de la ferestrele centrului de retenţie de la Lubimeţ, în Bulgaria, în apropiere de frontiera cu Turcia, unde au fost plasaţi în lipsa unor structuri adecvate, relatează AFP.

„Sunt sirian, sociolog, sunt ţinut prizonier de 67 de zile împreună cu familia”, strigă din celulă un bărbat în vârstă de 37 de ani, Bashar Selim, unor jurnalişti veniţi miercuri să viziteze centrul de la Lubimeţ.

syrianrefugeesAlţi deţinuţi profită de asemenea de prezenţa jurnaliştilor pentru a îşi exprima disperarea. Ei se înghesuie la barele ferestrelor arătându-şi copiii şi strigând „Libertate!”.

Cea mai săracă membră a Uniunii Europene (UE), Bulgaria face cu greu faţă afluxului de imigranţi. Aproximativ 3.100 au pătruns clandestin în ţară de la începutul anului, cu 50% mai mulţi decât în 2012.

Spaţiul din preajma principalului post de frontieră, Kapitan Andreevo, este protejat de echipamente sofisticate de supraveghere finanţate de UE, declară Boris Ceşirkov, de la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

În consecinţă,”imigranţii clandestini preferă să se aventureze pe versanţii Munţilor Strandja (sud-est), la nivelul Elhovo şi Baliarovo, unde se pierd în păduri”, abandonaţi de călăuzele lor turce, povesteşte el. Poliţia a anunţat iarna trecută că doi imigranţi clandestini – un bărbat şi o femeie – au murit îngheţaţi în aceste păduri.

Peste 1.670 de sirieni care fug din calea războiului civil au ajuns în Bulgaria de la începutul anului, faţă de aproximativ 200 în aceeaşi perioadă în 2012, potrivit poliţiei de frontieră.

Cele trei centre pentru imigranţi din ţară, ai căror rezidenţi pot pleca şi reveni liberi, au o capacitate totală de aproximativ 1.100 de paturi. Ele sunt, în prezent, pline-ochi.

Autorităţile îi plasează, astfel, pe noii veniţi în două centre – la Lubimeţ şi Busmanţi, lângă Sofia – destinate imigranţilor clandestini care urmează să fie deportaţi sau expulzaţi.

Condiţiile din aceste centre sunt „similare celor dintr-o închisoare”, a subliniat Ceşirkov.

„Au fost semnalate mai multe cazuri de greva foamei, în ultimele săptămâni, la Busmanţi”, declară Krasimir Kanev, preşedintele ONG-ului pentru drepturile omului Comitetul Helsinki, în opinia căruia plasarea în „detenţie a solicitanţilor de azil constituie o încălcare a legislaţiei europene şi naţionale”.

blank