Actualitate, Featured

Curtea Constituţională îl împiedică pe Iohannis să facă ce vrea

Criza politică declanșată de dorința președintelui de a avea alegeri anticipate pare departe de un final. PSD-iștii au pregătit două „bombe” care dinamitează planurile lui Klaus Iohannis.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat, joi, după consultările cu președintele Klaus Iohannis privind desemnarea unui nou premier, că partidul ia în calcul sesizarea Curții Constituționale dacă Iohannis îl desemnează iar pe Ludovic Orban. „Da, luăm în calcul sesizarea CCR dacă președintele Iohannis îl propune tot pe Orban”, a spus Ciolacu răspunzând unei întrebări.

La rândul său, deputatul PSD Eugen Nicolicea a explicat, joi, că dacă președintele României va respinge propunerea de premier făcută de o majoritate parlamentară, așa cum a declarat, va declanșa un conflict juridic de natură constituțională împiedicând formarea unui guvern.

”Articolul 89 alin. (1) din Constituție prevede dizolvarea Parlamentului ca un mijloc de rezolvare a crizei guvernamentale, nerezolvată de către Parlament ca urmare a faptului că Parlamentul nu a acordat votul de încredere unui Guvern, după două încercări eșuate și trecerea unui număr de 60 de zile, scopul fiind alegerea unui nou Parlament care să poată rezolva criza. Președintele României, primul ministru și numeroși lideri politici încalcă sensul articolului 89 alin.(1) din Constituție, declarând deschis că au ca scop , folosind, ca mijloc, nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile. Dacă președintele României va respinge propunerea de premier făcută de o majoritate parlamentară, așa cum a declarat, va declanșa un conflict juridic de natură constituțională împiedicând împiedicând formarea unui guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul și a ajunge la ”, afirmă Eugen Nicolicea, într-un comunicat de presă.

El a mai precizat totodată că dacă președintele României îl va nominaliza drept premier pe Ludovic Orban, va încălca și voința Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moțiune de cenzură.

Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că dacă partidele parlamentare nu vor fi de acord cu declanșarea alegerilor anticipate, atunci va propune un Guvern care să fie construit în jurul PNL.

„Am fost și rămân adeptul alegerilor anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică care duce la alegeri anticipate. Dacă o să constat că partidele nu doresc sau nu înțeleg acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern care vine cu agendă reformatoare. Un guvern care este construit în jurul PNL, să fie foarte clar ce se va întâmplă în continuare”, a spus Klaus Iohannis, la Cotroceni.

CONFLICT JURIDIC DE NATURĂ CONSTITUȚIONALĂ ,
EUGEN NICOLICEA ,
IOHANNIS ,
PREȘEDINTELE ROMÂNIEI ,
PROPUNEREA DE PREMIER,

blank