Actualitate, Featured

Uite ce ascund protestele din stradă! Uniti salvam… profiturile multinationalelor

Protestele din ultimele zile se pare că au un alt rol decât acela de abrogare al OUG 13 și asta se poate spune după ce oamenii continuuă să scandeze în Piața Victorie deși ordonanța a fost abrogată. Toți strigă la unison, ”uniti, salvam România”, dar care România, a lor, sau a lui Iohannis?

De fapt ”uniți, salvăm” se pate traduce altfel. Toți luptă pentru salvarea profiturilor făcute de multinationale și asta la îndemnul șefilor lor. Toți scandează impotriva unei amnistii fiscale care ar salva micii intreprinzatori si comercianti romani! Una dintre loviturile pregatite pe partea economica de catre actualul program de guvernare este o amnistie fiscala de pana in 200.000 de lei, care ar reprezenta o un nesperat colac de salvare pentru micii intreprinzatori si comercianti romani care aproape sunt in stare de faliment. De aceea, acum se strigă jos Guvernul.

Sperietura acestora este și mai mare pentru că aceste masuri au fost deja implementate cu succes in Ungaria si in Polonia pentru protectia micilor intreprinzatori si comercianti autohtoni, ingradind putin din libertatile fiscale cvasitotale de care se bucurau pana acum multinationalele.
In timp ce multinationalele, marile lanturi de magazine sau foarte mare parte din operatorii economici mari cu capital majoritar strain erau „oarecum” ocoliti de controalele autoritatilor fiscale romanesti, ANAF-ul prigonind zeci de mii de mici intreprinzatori si comercianti autohtoni, aducandu-i pe multi in pragul colapsului, acestia trezindu-se cu adeseori cocosati pana la epuizare ori de povara taxelor ori de nenumarate sanctiuni date uneori cu mult prea multa generozitate.

Se vede faptul ca o amnistie fiscala acordata pana in limita maxima de 200.000 de lei i-ar repune pe picioare pe multi dintre chioscarii, buticarii, patronii de mici magazine de cartier sau cei care detin mici afaceri de familie. Ori asta ar inseamna sa mai existe niste soricei autohtoni care sa se infrupte si ei din marea roata de cascaval rezervata in ultimii ani aproape exclusiv multinationalelor si marilor lanturi de magazine. In nici un caz magazinele de cartier sau micile afaceri de familie de la parterul blocurilor nu ar reprezenta un concurent serios pentru marile supermarket-uri sau hypermarket-uri, insa multinationalele ii doresc disparuti pe micii intreprinzatori si comercianti autohtoni, pentru a nu le strica cifra de afaceri si monopolul de piata din Romania, mai ales ca exista deja creat un precedent in tari precum Ungaria si Polonia. Resetarea micilor intreprinzatori si comercianti romani reprezinta astfel un semnal pentru care merita sa investesti pe moment pentru a scoate lumea in strada si a opri actualul program de guvernare care pune in practica asemenea masuri.

blank