Actualitate

Angajatorii pot face închisoare până la 3 ani

Atunci când săvârşesc fapte ce încalcă legislaţiei muncii, angajatorii pot ajunge la închisoare sau pot primi amenzi penale.

Pedepsele cu închisoare sunt între o lună şi cel mult trei ani.

Codul muncii este cel care reglementează în momentul de față raporturile de muncă, modul în care se efectuează controlul aplicării reglementărilor din domeniul acestora şi jurisdicţia muncii. Conform codului muncii, atunci când angajatorii încalcă legislaţia muncii, aceştia riscă, în funcţie de gravitatea faptelor, amenzi contravenţionale şi pedepse penale.

Articolul 261 din Codul Muncii spune clar faptul ca pentru neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune, se instituie pedeapsa cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.

Art. 262 stabileste pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la un an sau amenda pentru infractiunea de neexecutare a hotararii judecatoresti definitive cu privire la reintegrarea in munca a unui salariat.

Art. 263. prevede faptul ca pentru infractiunile prevazute la art. 261 si 262 actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate.

Atentie la faptul ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Art. 264 prevede sanctiune cu inchisoare de la 6 luni la un an sau amenda penala pentru angajatorul care, in mod repetat, ofera salarii mai mici decat nivelul salariului minim brut pe tara, pentru angajatii incadrati in baza unui contract individual de munca.

Pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la un an sau amenda penala se instituie si in cazul angajatorilor care refuza sa permita in oricare din spatiile unitatii accesul inspectorilor de munca. Aceeasi sanctiuni se instituie si in cazul in care se refuza punerea la dispozitia inspectorilor de munca a documentelor solicitate.

Atentie! Pentru primirea la munca a mai mult de 5 persoane, fara incheierea unui contract individual de munca, se instituie pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penala.

blank