Actualitate

Ce pregătește ANAF-ul după publicarea listei datornicilor

Consultanții fiscali sunt de părere că după ce ANAF va publica lista datornicilor pe site, vor putea declanșa procedurile de executare pentru că această publicare poate echivala cu acceptul tacit al privind datoriile.

Astfel, fiscul va putea considera că cei care se regăsesc pe listă își recunosc datoriile și dacă în cinci zile de la comunicare prin poștă nu ridică notificarea, iar datoriile au fost publicate pe site-ul ANAF, acest fapt echivalează cu acceptul tacit al contribuabililor privind obligațiile la stat, consideră consultantul fiscal Cornel Grama.

Totodată, publicarea datelor personale ale datornicilor, cu excepția codului numeric personal, este prevăzută de Codul de procedură fiscală ca modalitate de comunicare a actelor administrativ-fiscale. Publicitatea trebuie folosită de autorități doar dacă nu este posibilă comunicarea prin poștă.

„Măsura are scopul de a grăbi executarea silită a debitorilor, pentru că, odată postate pe site-ul ANAF, obligațiile restante se consideră recunoscute. Cu alte cuvinte, primul pas este să se obțină acceptul tacit al contribuabililor”, spun experții.

blank