Sport, Stiri

Ziua în care Hagi a fost mag(h)iar

„Tricolorii” au bătut pentru prima dată Ungaria în 1999, la finalul unui meci fabulos, marcat de „Regele” fotbalului românesc.

22hagi-465x390

Până în 1999, România a suferit, în fotbal, de un complex maghiar. Naționala „tricoloră” nu reușise să învingă niciodată într-un meci oficial prima reprezentativă a Ungariei, dar lucrurile s-au schimbat în ziua de 5 iunie.

La acea dată, în Ghen­cea, naționala pregătită de Victor Pițurcă avea să joace împotriva maghiarilor, în preliminariile Campionatului European din 2000. În toamna anului 1998, cele două echipe remizaseră la Budapesta, scor 1-1, la capătul unei întâlniri marcate de violențe între suporteri.

Revenirea „Regelui”

Așadar, confruntarea din iunie 1999 a mobilizat sentimental o țară întreagă. În România, confruntarea cu Ungaria trecuse peste barierele obișnuite ale interesului din jurul unui meci de fotbal. Nebunia a început cu câteva săptămâni în urmă, atunci când Gheorghe Hagi, retras de la națională, după Mondialul din 1998, a anunțat că va reveni pentru a-i ajuta pe „tricolori” să învingă echipa țării-vecine.

„Mă întorc, dar doar pentru jocul cu ungurii”, a spus Hagi. „Regele” nu a dezamăgit la ora meciului și a reușit să-și pună amprenta asupra evenimentelor. Așa cum s-a spus la acea vreme, maghiarii au pierdut jocul încă din momentul în care au ieșit la încălzire. 30.000 de suporteri au dezlănțuit un Infern fonic și au creat o atmosferă copleșitoare. S-a trecut peste fair-play și orice formalism, iar imnul adversarilor a fost huiduit copios.

A jucat doar o repriză

Adi Ilie a marcat chiar din minutul 2 și a trasat fără drept de contestație direcția rezultatului. Dorinel Munteanu a punctat și el, în minutul 14, iar până la final, meciul a curs doar înspre poarta Ungariei. Peste toți, Hagi a fost magistral, chiar dacă a jucat doar o repriză.

Accidentat, „Regele” a fost schimbat la pauză, și din fericire nu și-a ținut promisiunea. Machidonul a mai apărut în tricoul naționalei și în restul campaniei de calificare, dar și la Euro 2000. „Hagi 2 – Ungaria 0”, a fost titlul apărut în „Evenimentul zilei”, după celebrul meci România – Ungaria.

blank