Featured, Life

Sărbătoarea Bujorului de Munte din Șaru Dornei a ajuns la a XIV-a ediție. Iată ce spune Primarul Cătălin Iordache

Sărbătoarea Bujorului de Munte, ediția a XIV-a, a avut loc pe 8-9 iunie 2019, în comuna Șaru Dornei. Au fost 2 zile de distracție și voie bună pentru locuitorii din zonă, dar și pentru turiștii ajunși acolo în vacanță. Povestea acestei sărbători, dar și ce a plantei miraculoase, am aflat-o de la nimeni altul decât primarul comunei, Cătălin Iordache, cel care organizează de 14 ani acest spectacol.

blank

Pe 8-9 iunie 2019, comuna Saru Dornei a fost în sărbătoare: Sărbătoarea Bujorului de Munte, așa cum a numit-o Primarul Cătălin Iordache. Sute de persoane s-au bucurat de muzică bună, căci pe scenă au urcat mulți artiști de muzică folk, populară și nu numai, mâncare tradițională, mici suveniruri și un mic părculeț de distracții cu comedii. De unde vine numele sărbătoarei și ce este, mai exact, bujorul de munte, ne-a mărturisit primarul Cătălin Iordache, într-un interviu exclusiv.

blank

Sărbătoarea Buijorului de Munte:

Reporter: Care este povestea acestui bujor de munte? Ce înseamnă această sărbătoare a Bujorului de Munte din comuna Șaru Dornei?

blank

Sărbătoarea Buijorului de Munte:

Primar Cătălin Iordache: Bujorul de munte este o plantă care trăiește în zona alpină, este un arbust pitic, cu o floare violetă care înflorește în această perioadă. La cota 1600 – 1700 – 1800 se găsesc covoare întregi de bujori de munte, zeci de hectare. În Călimani este o zonă foarte frumoasă de bujor de munte. Este o plantă ocrotită de lege, chiar dacă uneori petalele respective mai sunt gustate, mai sunt atinse de către un turist. Nu-i face un foarte mare rău plantei, ea rămâne în viață, dar totuși planta este ocrotită de lege. Existând acest bujor, pe zona noastră, în Munții Călimani, ne-am gândit ca această sărbătoare a comunei noastre să o numim Sărbătoarea Bujorului de Munte, aici, la poalele Călimaniului.

blank

Sărbătoarea Buijorului de Munte:

Reporter: Acest bujor se găsește doar în această zonă?

Primar Cătălin Iordache: Nu, el se mai găsește și în alte zone, tot la aceeași altitudine.

Reporter: De ce a fost declarat ocrotit? Este rar?

Primar Cătălin Iordache: Da, este rar. Și datorită peisajului pe care-l oferă… Frumusețea muntelui este păcat de a fi distrusă prin acțiunea omului, în acea zonă.

Reporter: Seamănă cu bujorul clasic pe care-l știm noi, toți românii?

Primar Cătălin Iordache: Nu, nu seamănă. Are culoarea violet.

Reporter: Noi știm, și ne place foarte tare, că există o grămadă de legende în jurul acestui bujor de munte. Are o mulțime de proprietăți miraculoare, vindecătoare. Este doar o legendă sau este o vorba bătrânească ce s-a perpetuat în zonă?

Primar Cătălin Iordache: Unii spun că are foarte multe calități acest bujor, vindecă orice fel de boală. Un ceai de bujor de munte te ajută să te vindeci de o răceală, de dureri de stomac. Unii mai spun că este și afrodisiac, numai că își face datoria o dată la 3 ani (râde – n.r.) A fost o glumă.

La această ediție a Sărbătoarei Bujorului de Munte am decis să ducem turiștii, cu autobuze – curse speciale, în Munții Călimani pentru a putea vedea și frumusețea muntelui, totodată, și pentru a putea vedea caldera vulcanică din Munții Călimani, după cum cu toții știm că acești munți sunt vulcanici. Chiar pe teritoriul comunei noastre s-a prăbușit conul vulcanic, crestele – pe teritoriul comunei – sunt mai abrupte, pe când pe celelalte zone nu sunt atât de abrupte. O frumusețe aparte este și exploatarea mineră care în momentul de față este în reconstrucție ecologică. Acolo putem observa o secțiune transversală pentru un munte vulcanic. Exploatarea mineră a fost a doua după Roșia Montană ca exploatoare de suprafață, având o suprafață de aproximativ 380 de hectare, și un munte a fost escavat elicoidal de la baza lui până în vârful muntelui.

Reporter: În Munții Călimani, puteți să ne spuneți unde crește mai exact bujorul de munte? Între fosta casă de protocol al lui Ceaușescu și carieră… sau mai sus?

Primar Cătălin Iordache: Bijorul de munte este pe acel versant, la vreo 400 metri mai sus de zona de care spuneți. Acest bujor crește în perioada mai – iunie, înfloritul durează cam trei săptămâni. În anumite zone înflorește mai repede, în anumite zone mai lent, în funcție de temperaturi și de cum bate soarele. În acest an, din cauza faptului că temperaturile au fost mai scăzute și a fost vreme ploioasă, aproape tot bujorul va înflori cam în același timp. Deci peisajul va fi foarte frumos, dar nu va ține foarte mult.

Reporter: Dar ce faceți, domnule primar, dacă află străinii de puterile miraculoase ale bujorului de munte și vin puzderie aici, în căutarea lui?

Sărbătoarea Buijorului de Munte:

Primar Cătălin Iordache: O să le arătăm bujorul de munte, să vadă cât este de frumos, o să le explicăm că este ocrotit. Îl păzim (zâmbește – n.r.).

blank