Actualitate, Featured

Gabriela Firea şi Vasile Dâncu, la forumul „Parteneriate pentru dezvoltarea Romaniei: Potentialul strategic al retelei de parcuri, cladiri si terenuri industriale”

Gabriela Firea a luat parte alături de Vicepremierul Vasile Dancu, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, la forumul „Parteneriate pentru dezvoltarea Romaniei: Potentialul strategic al retelei de parcuri, cladiri si terenuri industriale”, organizat la Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

” Primaria Capitalei doreste sa vina în întâmpinarea mediului de afaceri, pentru a afla cât mai repede și direct care sunt problemele cu care se confruntă investitorii și care sunt cele mai bune soluții. Consider că parteneriatele, relațiile de colaborare corecte și transparente între administrația locală și centrală și oamenii de afaceri reprezintă cele mai bune soluții pentru asigurarea bunăstării comunităților. Primaria Capitalei sustine investitorii privati si mediul de afaceri. Parteneriatele intre administratia locala si oamenii de afaceri reprezinta cele mai bune solutii pentru cetateni” a spus Gabriela Firea.

Totodată, Gabriela Firea a spus că potrivit raportului BNR privind investițiile străine în 2015, în regiunea București Ilfov se regăsesc cele mai mari investiții străine directe, de peste 38 miliarde euro, respectiv 59,3% din totalul investițiilor străine directe la 31 decembrie 2016. De asemenea, 56% din investițiile străine de tip green field sunt tot în București-Ilfov. Desi în zona București Ilfov se află cele mai multe și cele mai puternice firme.

”Pornind de la acest paradox, am avut întâlniri, încă din timpul campaniei electorale, cu reprezentanții mediului de afaceri, pentru a afla în mod direct care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă în relația cu municipalitatea și care fac ca cel mai important oraș al României din punct de vedere economic sa nu fie și cel mai atractiv. Răspunsurile au fost aceleași: infrastructura insuficient dezvoltată, lipsa de transparență și corupția, obținerea greoaie a avizelor, autorizațiilor sau aprobărilor necesare pentru diverse proiecte, lipsa unor facilități fiscale sau modalități de stimulare a inițiativei private. Alte probleme au vizat transportul public ineficient, starea drumurilor, parcările insuficiente sau lipsa forței de muncă în anumite domenii”.

In ceea ce priveste lipsa transparentei semnalata de investitorii privati, Primarul General a reamintit faptul ca: ”la propunerea mea, CGMB a aprobat infiintarea Directiei de Integritate, structură specializată, cu atribuții clare în ceea ce privește combaterea coruptiei si a abuzurilor profesionale. Aceasta direcție va veghea nu doar la respectarea legislației, ci și la eficientizarea actului administrativ, va analiza oportunitatea și modul în care se realizează anumite proceduri – achiziții publice, va verifica respectarea parametrilor calitativi pentru lucrările effectuate de instituțiile Primăriei. O atribuție foarte importantă este cea legată de transparența tuturor deciziilor, respectiv informarea cetățenilor în ceea ce privește deciziile luate de PMB, nu numai în privința cheltuirii banului public, ci și în ceea ce privește proiectele pe care le vom realiza.”

Finalizarea Planului Urbanistic General al Capitalei

Primarul General a subliniat ca finalizarea PUG-ului este imperios necesara pentru Bucuresti pentru a putea vorbi despre o dezvoltare armonioasa si eficienta a orasului.

”Investitorii au nevoie în primul rând de informatii pentru a decide unde pot demara o nouă afacere. De aceea, am decis semnarea unui protocol cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, pentru ca municipalitatea sa poata avea o baza de date actualizata, cu toate proprietatile publice si private din Bucuresti. De asemenea, pe lângă informațiile privind regimul juridic de proprietate, aceasta bază de date va fi completată cu informații privind amplasarea sistemelor de utilități sau a zonelor protejate. Ne dorim să facem public accesul la această bază de date cât mai rapid, astfel încât orice investitor să dispună de toate informatiile în momentul în care dorește să deschidă o afacere. Susțin în continuare că avem nevoie de o nouă lege a Capitalei, așa cum am mai declarat. Grupul de lucru constituit în acest sens și la care beneficiem de expertiza Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu lucrează deja și sperăm ca în primavara anului viitor, cel mai târziu, să punem în dezbatere publică acest proiect”, a declarat Primarul Capitalei.

La randul sau, vicepremierul Vasile Dancu a multumit Primarului General, Gabriela Firea, pentru ca „de la primele zile de mandat am observat ca e preocupata direct de regenerarea urbana, de politicile legate de mediu si de politicile sociale in oras”.

Totodata, vicepremierul a subliniat importanta colaborarii interinstitutionale, explicand ca este esentiala o viziune de ansamblu: „ar trebui sa incercam ca, prin colaborare, sa construim viziuni. In foarte multe cazuri, in dezvoltarea oraselor noastre avem mai degraba tentatia de a face strategii politice, si nu politici de dezvoltare”.

blank