Dacă te-ai decis să schimbi puțin aspectul locuinței tale, o idee utilă și creativă este aceea de a schimba gresia. Procesul nu este extraordinar de complicat și poți face acest lucru de unul singur, atât timp cât ești atent la pașii de bază pe care trebuie să îi urmezi. Avem câteva sfaturi pentru tine care îți vor fi de folos pentru a monta corect gresia.

Alege gresia potrivită

Alegerea gresiei depinde de locul în care va fi montată, deoarece fiecare tip are proprietăți diferite și un grad de rezistență variat. Pentru spațiile aflate la exterior, precum terasa sau scările, cea mai bună alegere o reprezintă gresia antiderapantă, foarte rezistentă în cazul schimbărilor de temperatură.

Pentru interior poți, de asemenea, să optezi pentru tipuri diferite de gresie. În cazul spațiilor precum holul sau bucătăria, îți recomandăm gresia porțelanată, care are un grad de rezistență mai ridicat. Pentru baie, este potrivită și gresia glazurată, cu un aspect lucios, dar o durabilitate ceva mai scăzută.

Amplasează în mod strategic bucățile de gresie tăiată

Este foarte important să calculezi atent suprafața încăperii și să estimezi cantitatea de gresie necesară. Totuși, va fi în continuare nevoie să tai anumite plăci pentru a acoperi complet o cameră, în special dacă aceasta are o suprafață neregulată.

Pentru a păstra aspectul uniform al gresiei, poți alege să amplasezi aceste bucăți în zonele mai puțin vizibile, de exemplu acolo unde știi că vei așeza mobila. De asemenea, pentru ca bucățile tăiate să arate perfect, poți folosi polizoare drepte pentru a nivela marginile acestora.

Curăță și nivelează suprafața înainte de montarea gresiei

Pentru ca aspectul gresiei să fie perfect, este nevoie să te asiguri că suprafața pe care va fi montată este uniformă și curată. Acest lucru se poate realiza cu ușurință prin aplicarea unei șape autonivelante, care va umple denivelările și va asigura o suprafață perfect plană.

Folosește un poloboc în timpul aplicării plăcilor de gresie

Chiar dacă ai uniformizat deja suprafața pe care realizezi montarea, există șansa ca unele plăci de gresie să nu fie așezate uniform. De aceea, vei avea nevoie de un poloboc cu care să verifici dacă gresia este dreaptă. Este important să faci aceste verificări înainte ca plăcile să fie fixate, pentru a putea face rapid modificări în caz de nevoie.

Alege modelul după care vei monta gresia

Există mai multe moduri în care poți așeza plăcile, pentru a obține diverse efecte sau a crea modele în încăperea ta. Pentru o metodă clasică și simplă, ce nu se va demoda niciodată, alege un montaj drept.

Dacă îți dorești un aspect mai sofisticat, atunci îți recomandăm montajul în diagonală. Acesta nu este la fel de rapid ca cel clasic și ar putea duce la niște costuri mai ridicate, dar vei obține un pavaj mult mai elegant.

Montarea gresiei de unul singur nu este un proces extraordinar de dificil, în special dacă respecți cu strictețe fiecare etapă, cureți și nivelezi suprafața și verifici întotdeauna dacă plăcile sunt drepte. Pentru a obține efectul dorit, alege un tip de gresie potrivit pentru locul în care va fi montată și alege un model care să îți fie pe plac, dar care să nu fie prea dificil de realizat pentru tine.