Volodimir Zelenski
International

Volodimir Zelenski așteaptă un semn de la Xi Jinping: Noi am propus Chinei să devină un partener pentru soluţionarea conflictului

Preşedintele Ucrainei  Volodimir Zelenski aşteaptă deschiderea unui”dialog” cu Administraţia de la Beijing pe tema iniţiativelor de negocieri, în contextul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, a făcut o vizită în Rusia. Ucraina consideră că Xi Jinping poate fi un partener de negociere a păcii.

Volodimir Zelenski a declarat marţi că aşteaptă „dialog” cu Administraţia de la Beijing pe tema iniţiativelor de negocieri, în contextul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, se află în vizită în Rusia.

„Noi am propus Chinei să devină un partener” pentru soluţionarea conflictului. „Noi invităm China la dialog, aşteptăm un răspuns. Primim semnale, dar nimic concret”, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat marţi că a avut discuţii „foarte importante” cu omologul său chinez, Xi Jinping, privind perspectivele relaţiilor bilaterale, dar a admis că Ucraina şi Occidentul nu vor accepta planul de pace propus de Beijing.

„Noi apreciem că numeroase puncte ale planului de pace propus de China pot servi ca bază pentru soluţionarea pe cale paşnică, atunci când vor fi pregătiţi Occidentul şi Kievul. Cu toate acestea, nu observăm în acest moment disponibilitate în acest sens din partea lor”, a precizat Vladimir Putin după întrevederea cu președintele chinez.

Planul de pace al Chinei

În altă ordine de idei, Casa Albă l-a îndemnat, luni, pe preşedintele Xi Jinping să ceară retragerea totală a trupelor ruse din Ucraina, reafirmând că un armistiţiu în acest moment nu ar fi adecvat, întrucât ar confirma ocupaţia militară rusă.

China a prezentat recent un „plan de pace” între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării „suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale”.

În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a „intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor”, sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO.

„Toate părţile ar trebui să susţină Rusia şi Ucraina spre o singură direcţie, ajungerea la un armistiţiu complet. Toate părţile trebuie să rămână raţionale, să demonstreze reţinere şi să evite amplificarea conflictului, înrăutăţirea crizei sau chiar ieşirea conflictului de sub control”, a subliniat Ministerul de Externe de la Beijing, insistând pentru eforturi de evitare a unui conflict nuclear.

NATO cere convorbiri între Xi Jinping și Volodimir Zelenski

Citește și  Expert militar: Armele nucleare ale lui Putin sunt vechi și neîntreținute și ar putea exploda chiar în Rusia

Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o „contribuţie importantă”.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că China trebuie să dialogheze „în mod direct” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dacă vrea ca planul său de pace să fie luat în serios. Declarația a venit în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping s-au reunit marţi, la Moscova, pentru noi discuţii despre conflictul din Ucraina şi consolidarea relaţiilor strategice dintre ţările lor.

Putin anunță că e pregătit să negocieze pacea

Putin s-a declarat pregătit să discute despre o iniţiativă chineză vizând încetarea conflictului din Ucraina, pe baza unui document publicat în februarie de Beijing. „Îi revine Ucrainei să decidă care sunt condiţiile acceptabile pentru orice soluţie paşnică”, a afirmat Stoltenberg într-o conferinţă de presă organizată marţi, la Bruxelles, cu ocazia prezentării raportului anual al NATO pentru 2022.

„China trebuie să înţeleagă punctul de vedere al Ucrainei şi să dialogheze direct cu preşedintele Zelenski. Orice soluţie de pace pentru Ucraina trebuie să se bazeze pe respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei. O încetare a focului sau orice soluţie care nu respectă suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei nu va fi decât un mijloc de a îngheţa războiul şi de a-i permite Rusiei să-şi reconstituie forţele şi să atace din nou. Aceea nu va fi o pace justă şi durabilă”, a subliniat el.

Stoltenberg a spus că raportul anual NATO nu consideră China un adversar. „Noul concept strategic adoptat de Alianţă la Summitul de la Madrid din iunie 2022 identifică Rusia ca ameninţarea cea mai importantă pentru securitatea noastră, alături de terorism, şi indică în mod clar că pentru interesele, securitatea şi valorile noastre China este o provocare”, a mai spus Jens Stoltenberg.

blank