Viktor Orbán
Actualitate

Viktor Orbán critică Comisia Europeană: Piticii vor să pună presiune asupra unui Gigant Energetic

UE țintește din nou Ungaria. Bruxelles-ul a deschis acum calea pentru sancțiuni financiare masive împotriva Budapestei, ca o reacție dură pentru politica externă ungară. Guvernul ungar condus de Viktor Orbán promovează o neutralitate strictă în problema sancțiunilor împotriva Rusiei și contracte de furnizare continuă de gaze cu Gazprom.

Comisia Europeană a convenit duminică să blocheze plățile UE în valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro, deoarece banii nu sunt la adăpost de „utilizarea abuzivă” în Ungaria, a explicat comisarul pentru buget Otto Hahn. Chiar recent, în Parlamentul European a fost adoptată o rezoluție cu o majoritate de parlamentari de stânga și “verzi” care acuză Ungaria că nu mai este o “democrație, scrie politico.ue.

Guvernul ungar condus de Viktor Orbán nu a contestat acest demers. În schimb, Orbán a criticat din nou cursul Bruxelles-ului în materie de energie. Este absurd ca “niște pitici să vrea să pună sancțiuni sub presiune asupra unui gigant energetic”, a declarat șeful guvernului ungar în timpul unei vizite în Serbia.

Depozitele de gaz ale Ungariei sunt pline, Budapesta a negociat și garanții suplimentare de aprovizionare cu Gazprom, iar prețul benzinei pentru cetățenii ungari a fost redus la 1,18 euro pe litru.

Piticii energetici sancționează un gigant

În acest context, Viktor Orbán a declarat în timpul vizitei sale în Serbia, în timpul căreia a primit o medalie din partea președintelui Alexander Vučić: „Cei puternici impun sancțiuni celor mai slabi. Dar dacă vă uitați la domeniul energiei, vedeți că noi, ca pitici, impunem acum sancțiuni unui gigant energetic, ceea ce reprezintă un fenomen complet neobișnuit în istorie”.

„Aceste noi sancțiuni ne fac mult rău, deci sunt rele și dureroase pentru noi, ne costă mulți bani și amenință, de asemenea, o parte semnificativă a câștigurilor pe care le-am obținut în ultimul deceniu.”, a mai sups Orban.

Șeful Institutului german pentru cercetare economică (DIW), Marcel Fratzscher, a ajuns la o concluzie similară. El a declarat pentru agenția de știri Reuters că „războiul din Ucraina a provocat daune masive economiei germane”. „În linii mari, pe lângă inflație, este vorba despre pierderea a patru până la cinci puncte procentuale din produsul intern brut pe o perioadă de trei ani”, a spus Fratzscher. „Asta înseamnă între 150 și 200 de miliarde de euro mai puțin în ceea ce privește producția economică”.

Ungaria este „plictisită” de rezoluțiile UE

El a avertizat în legătură cu „o scădere semnificativă a consumului privat și, prin urmare, a nivelului de trai al unui număr neobișnuit de mare de persoane”. Un sondaj Forsa a arătat recent că majoritatea germanilor nu mai sunt dispuși să accepte dezavantaje financiare din cauza sancțiunilor impuse de guvernul federal împotriva Rusiei.

Orbán a comentat, de asemenea, ultima rezoluție a Parlamentului UE de la Belgrad, spunând: „Nu este o problemă: Singurul motiv pentru care nu râdem de acest raport este că suntem deja plictisiți […] Este a treia sau a patra oară când se întâmplă acest lucru, când în Parlamentul European se adoptă o rezoluție care condamnă Ungaria”. Creștin-democrații europeni se îndreptau, de asemenea, tot mai mult spre stânga. “Procentele de vot arată exact acest lucru: partidele de dreapta au votat pentru Ungaria, iar cele de stânga împotrivă”, a subliniat Orbán.

Între timp, o delegație maghiară condusă de primarul

Budapestei, Istvan Tarlos, a vizitat orașul Samarkand. Un oficial din Samarkand a întâmpinat delegația ungară și le-a vorbit despre potențialul economic, oportunitățile turistice ale regiunii. Au fost discutate perspectivele de extindere a cooperării comerciale, economice, turistice și de altă natură între Samarkand și

blank