Schengen
Actualitate

Un ultim pas pentru Schengen. Verificări la punctele de frontieră și la areroport

O echipă de experţi europeni, va evalua activitatea serviciilor veterinare, coordonate de ANSVSA, din punctele de frontieră de la Stamora Moraviţa şi de la Aeroportul Henri Coandă. Echipa de inspectori este așteptată în România duminică, 9 septembrie, iar evaluarea se va desfășura până pe 12 octombrie. ANSVSA se numără printre instituţiile ce urmează să fie evaluate pentru modul în care implementează noile reglementări din acquis-ul Schengen. Ministrul de Interne, Lucian Bode, are emoții î legătură cu vizita de evaluare a experților europeni, în vreme ce președintele Klaus Iohannis se declară de acord,

Reprezentanții Autorității Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că o echipă de experți europeni va evalua modul în care instituția implementează acquis-ul Schengen. Aceștia vor inspecta activitatea serviciilor veterinare din punctele de trecere a frontierei Stamora Moraviţa şi Aeroportul Henri Coandă.

Vizita are loc în contextul deciziei pe care reprezentanții statelor Uniunii Europene o vor lua, în luna decembrie, cu privire la acceptarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

„În perioada 9-12 octombrie 2022, o echipă de experţi ai statelor membre sub coordonarea Comisiei Europene vor face vor face o vizită în judeţul Timiş şi în municipiul Bucureşti. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face parte din instituţiile care vor fi evaluate pentru modul în care implementează noile piese din acquis-ul Schengen”, a transmis ANSVSA.
Schengen
Mesajul lui Klaus Iohannis despre Schengen

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în preambului summitului de la Praga, al liderilor Uniunii Europene că România îndeplinește încă din 2011 criteriile de aderare la Spațiul Schengen. Iar acest lucru a fost verificat în mai multe rânduri.

„Schengen nu este nici despre resurse, nici despre alte lucruri. Este despre criterii tehnice care trebuie îndeplinite, în special pe controlul la granițe, controlul migrației și așa mai departe. Noi îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice. Acest lucru a fost verificat și răsverificat. Între timp, suntem efectiv, deci de facto, parte într-o serie de programe și proceduri aferente Schengen și ne facem treaba foarte bine acolo”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că este nevoie de unitate și solidaritate în Europa, iar pentru ca aceasta să existe, este nevoie de eforturi pentru a-i aduce împreună pe toți cetățenii. Iar Formatul Schegen, a precizat Iohannis, care permite circulația liberă a persoanelor este un lucru important pentru români.

„Însă, în afara de asta este clar că, dacă vorbim de unitate şi solidaritate în Europa, ea trebuie să existe şi între noi, şi atunci părerea mea, a noastră, este că toate formatele care ne aduc împreună trebuie finalizate. Formatul Schengen permite circulaţia liberă a persoanelor şi cred că este important acest lucru şi pentru români să se considere şi ei europeni cu drepturi depline. Este lucru cunoscut că împreună cu noi aşteaptă şi Bulgaria tot atâţia ani, acum şi Croaţia a solicitat să intre”, a subliniat Klaus Iohannis.
Schengen
Lucian Bode are emoții cu privire la vizita inspectorilor europeni

Șeful statului a precizat că nivelul de securitate în Europa s-ar putea îmbunătăți considerabil prin cooptarea celor trei state, România, Bulgaria și Croația în Schengen.

„Eu personal sunt convins că securitatea Europei şi controlul asupra mişcărilor persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătăţit dacă România, Bulgaria şi Croaţia ar fi cooptate în Spaţiul Schengen. Încă o dată, condiţiile tehnice le îndeplinim, dar, acum, în aceste zile, am oferit posibilitatea unui corp de experţi să vină să le mai verifice încă o dată, ca să fie toată lumea asigurată că sunt în regulă”, a mai spus Klaus Iohannis.

Și ministrul Afacerilor de Interne, Lucian Bode, s-a pronunțat în favoarea verificărilor. Doar că, a precizat el, are emoții în legătură cu această vizită de evaluare a experţilor din statele membre.

„Sigur că am emoţii pentru că pe calendar urmează vizita experţilor din statele membre, săptămâna viitoare. Vor face vizite şi verificări la sediile unor subunităţi ale Ministerului de Interne, vor face vizite şi verificări în teren, în frontieră. Vor avea sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu personalul MAI privind aplicarea aquisului Schengen, despre cunoaşterea legislaţiei, a procedurilor Schengen”, a declarat Lucian Bode, potrivit news.ro.

blank