Viktor Orban
Actualitate

Un nou atac la adresa UE, din partea lui Viktor Orban. Premierul acuză că sancțiunile impuse Rusiei lovesc Ungaria

Viktor Orban a criticat din nou sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană. El a susținut că acestea lovesc indirect Ungaria. De asemenea, în Budapesta și în marile orașe au apărut afișe cu mesaje care susțin că aceste sancțiuni ruinează economia țării.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a acuzat duminică Bruxelles-ul că sancțiunile impuse Rusiei lovesc indirect și Ungaria și preprezintă o adevărată bombă lansată asupra economiei, potrivit France Presse.

„Să nu ne facem griji pentru cei care trag asupra Ungariei ascunşi în umbră, de undeva din turnurile de pază de la Bruxelles. Ei vor sfârşi acolo unde au sfârşit şi predecesorii lor. Avem război la porţile noastre, criză financiară şi încetinire economică în UE, invazie a migranţilor în sud. Trebuie să facem faţă unor probleme multiple”, a declarat Orban într-un discurs rostit la Zalaegerszeg, cu ocazia sărbătorii naţionale de comemorare a revoltei din Ungaria împotriva URSS în 1956.

Critici repetate

Acest discurs vine după ce, la jumătatea lunii octombrie, Viktor Orban a anunțat că va lansa o consultare publică cu privire la sancţiunile impuse Moscovei. Budapesta, dar și celelalte orașe din țară au fost împânzite de afișe cu următorul mesaj: „Sancţiunile Bruxellesului ne ruinează!“.

Premierul Ungariei a criticat în repetate râduri deciziile luate la Bruxelles în privința Rusiei, dar a votat în favoarea sancțiunilor alături de celelalte state membre UE, potrivit Agerpres.

Ungaria este dependentă de gazul și petrol rusesc și a menținut o o relație bună cu Rusia pentru ca Moscova să nu sisteze livrările. Ungaria a semnat, anul trecut, cu Gazprom, un contract de furnizare a gazelor naturale, pe termen lung, în condiții favorabile.

Budapesta a refuzat să acorde ajutor militar Kievului, criticând totodată strategia Bruxellesului în această privinţă. Totuși, Viktor Orban a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, însă a făcut-o abia după ce s-a confruntat atacuri dure din partea opoziției.

Proteste la Budapesta

Mii de oameni au ieșit duminică în stradă la Budapesta și au protestat împotriva Guvernului Orban. Mulți dintre protestatari au fost profesori și studenți. Profesorii au cerut în repetate rânduri măriri salariale, dar au fost ignorați de autoritățile de la Budapesta. În ultima perioadă forintul s-a devalorizat mult, iar inflația a ajuns în Ungaria la 20%. Salariile cadelor didactice din Ungaria sunt cuprinse între 400 și 950 de euro.

blank
blank