Actualitate, Featured

Un fost şef ANI face acuzaţii grave la adresa unui fost şef SRI

Horia Georgescu, fost șef al ANI a vorbit într-un interviu pentru Newsweek.ro, despre raportul Comisiei de control a activității SRI, despre acuzațiile aduse lui George Maior și despre folosirea instituțiilor de forță în politică.

George Maior le-a spus parlamentarilor din Comisia SRI că la întâlniri comentați împreună rubrica necrologică? Comisia consideră că „această informație are un caracter peiorativ, mincinos și ironic”. Ce credeți că a vrut să spună?

Horia Georgescu: – Eu am perceput această declarație ca pe o amenințare, că sunt mort sau că urmeaza să fiu mort. Cuvântul “necrologic” este elocvent. Mi-a mai transmis mesaje de amenințare prin terți. Eu îi răspund că, dacă tipul ăsta de abordare este folosit până la 10 dimineața, am de ce să mă tem și să îmi pun întrebări. Dacă este după ora 10, nu mai știi cine vorbește: Johnnie sau Walker (Blue Label). Chiar dacă e la Washigton, unde nu-l vede nimeni din România, e penibil să te duci la unele întâlniri abia stând pe picioare.

(…)

Reporter: – Ce fel de presiuni a exercitat George Maior asupra dvs. pentru a solicita ICCJ devansarea, înainte de momentul alegerilor prezidențiale, a termenului de judecată în cazul a 33 de dosare aflate pe rolul instanei, inclusiv a dosarului lui Iohannis?

Horia Georgescu: – Au fost discuții și abordări punctuale. Permiteți-mi să dezvolt această situație cu altă ocazie.

Reporter: – V-a cerut cordial sau imperativ? Au fost și amenințări?

Horia Georgescu: – Au fost presiuni imperative care pot fi încadrate și altfel.

Reporter: – De ce ați acceptat? Vă era teamă de Maior sau o făceați în virtutea relației personale?

Horia Georgescu: – Indiferent de relația personală, eu discutam cu directorul SRI, nu cu un amic, mai ales pe chestiuni inter-instituționale. Cred că mi-a fost și teamă, într-adevăr, în anumite momente. Mai ales dacă îmi aduc aminte că, la un moment dat, chiar lângă șemineul din biroul său de director al SRI, Maior mi-a spus că “încalc legea” dacă nu dau curs cererilor lui. Când voia, Maior apăsa cu toată greutatea funcției sale pe pârghiile și oamenii de care avea nevoie.