UE
Actualitate

UE intenţionează să meargă înainte fără Ungaria pentru a debloca 18 miliarde de euro ajutor pentru Ucraina

Miniştrii de finanţe ai UE intenţionează să meargă înainte cu 26 de membri pentru a debloca împrumutul excepţional de 18 miliarde de euro promis Ucrainei pentru 2023, ocolind astfel vetoul Ungariei, a arătat preşedinţia cehă a Consiliului UE într-o reuniune la Bruxelles.

Ungaria şi-a repetat marţi vetoul pentru acest ajutor excepţional. Pretextând o preferinţă pentru ajutoare bilaterale, regimul lui Viktor Orban este acuzat ca încearcă să facă presiuni asupra UE pentru a obţine până la 13 miliarde de euro fonduri de coeziune şi relansare, pe care Ungaria riscă să-i piardă dacă nu avansează suficient de repede cu reformele sale anticorupţie şi privind independenţa justiţiei.

Unul din cele trei texte legislative care compun pachetul pentru aceste 18 miliarde este legat de cadrul financiar multianual (CFP), bugetul 2021-2027 al UE şi cere deci unanimitate, spre deosebire de celelalte două texte pentru care este suficientă majoritatea calificată.

„Nu ne vom descuraja, ambiţia noastră este în continuare să începem plăţile ajutorului nostru pentru Ucraina la începutul lui ianuarie”, a declarat ministrul ceh de finanţe, Zbynek Stanjura, care prezida reuniunea de marţi, într-o sesiune publică. El a cerut Comitetului economic şi financiar, un organ consultativ al UE, să examineze soluţii tehnice „alternative” petru a ocoli blocarea din partea Budapestei. „Asta înseamnă ca noi să căutăm o soluţie susţinută de 26 de state membre”, a afirmat el.

Comisia Europeană, care a propus textele legislative şi face parte din Comitetul economic şi financiar, pare de asemenea deschisă pentru o pistă alternativă. „Dacă nu va exista progres, Comisia se va gândi la ce poate face”, a arătat un purtător de cuvânt, repetând voinţa executivului de a veni în ajutorul Ucrainei.

Ideea ar fi să se treacă prin garanţii naţionale. Dar fie că este planul A sau planul B, preşedinţia cehă spune că nu are „nici cea mai mică teamă” că banii n-ar putea fi deblocaţi la timp la începutul lui ianuarie. Un amendament adoptat marţi „va permite să se facă toate pregătirile necesare pentru ca banii să ajungă la Ucraina în ianuarie, o dată ce Consiliul va fi de acord pe pachetul de 18 miliarde”, a comentat vicepreşedintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.

UE: Ajutorul pentru Ucraina – un împrumut în condiţii avantajoase, plata dobânzilor va fi făcută de statele membre – nu este singurul punct în care Budapesta blochează. Este şi cazul proiectului OCDE de impozit minim pe beneficiile multinaţionalelor. Aceste două subiecte li se adăugau marţi celor privind fondurile de coeziune („mecanismul de condiţionalitate”) şi validării planului de relansare al Ungariei. Toate aceste puncte nu au fost rezolvate.

Belgia susţine această decizie a preşedinţiei cehe, deoarece cele patru puncte formează un pachet, „cele două feţe ale aceleiaşi monede” şi trebuie tratate împreună.


Consiliul a cerut Comisiei să furnizeze o nouă evaluare privind Ungaria, dat fiind că Parlamentul ungar se reuneşte miercuri pentru a adopta noi măsuri conforme reformelor convenite cu Comisia. Această evaluare este aşteptată vineri, un termen foarte scurt, având în vedere că textele, de natură foarte tehnică, vor ajunge în maghiară, notează lalibre.be

Ideea este că cele patru puncte revin de săptămâna viitoare la nivel de ambasadori, înainte de a urca la nivel ministerial. Unii se gândesc de asemenea ca ele să ajungă pe masa şefilor de stat şi de guvern, care se întâlnesc pe 15 şi 16 decembrie la Bruxelles, dar preşedinţia cehă nu doreşte să se ajungă acolo.

Traducere Rador

blank