Politic, Stiri, Ultima Ora

UDMR iese de la guvernare. Decizia finală va fi luată astăzi la Târgu Mureş

UDMR urmează să decidă, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), care are loc la Târgu Mureş, ieşirea de la guvernare, în baza recomandării formulate în acest sens de Consiliul Permanent al formaţiunii, din data de 27 noiembrie.

kelemen_ponta1_59263800

UDMR se pregăteşte să părăsească Guvernul Ponta 3, urmând să dea astfel undă verde sâmbătă recomandării făcute în acest sens de Consiliul Permanent al Uniunii.

‘Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali (…) care va avea loc pe 13 decembrie este ieşirea din coaliţia de guvernare şi continuarea a ceea ce ştim noi foarte clar că trebuie făcut, ne întoarcem şi ne vom ocupa de comunitatea noastră, de problemele comunităţii noastre şi în Parlament vom susţine toate demersurile care înseamnă un pas pozitiv în ceea ce priveşte comunităţile, oamenii, cetăţenii şi viitorul lor’, declara Kelemen Hunor, după şedinţa Consiliului Permanent.

Liderul UDMR preciza atunci că este puţin probabil ca CRU să schimbe propunerea Consiliului Permanent, cu atât mai mult cu cât nu s-a întâmplat niciodată acest lucru în 25 de ani de activitate a formaţiunii.

“Am constatat că şi fără noi Guvernul Ponta are majoritate. (..) Stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona (…) Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali care va avea loc pe 13 decembrie este continuarea a ceea ce ştim foarte clar că este de făcut. Ne întoarcem şi ne ocupăm de comunitatea noastră, în Parlament vom susţine toate demersurile pentru susţinerea comunităţii noastre”, susţinea liderul UDMR.

Potrivit unui comunicat de presă la UDMR, pe ordinea de zi a CRU mai figurează raportul politic al preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, urmat de evaluarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale şi dezbateri politice, vor fi luate decizii referitoare la organizarea celui de al 12-lea Congres al UDMR şi va fi adoptată o rezoluţie privind comemorarea a 25 de ani de la schimbarea regimului politic în România. În prima parte a întrunirii, va avea loc festivitatea de acordare a distincţiilor Bradul de Argint.

Premierul Victor Ponta şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor au avut, luni, la Parlament, o discuţie tehnică privind retragerea Uniunii de la guvernare, liderul UDMR precizând, după întrevedere, că miniştrii maghiari vor pleca din funcţii în momentul instalării noilor miniştri din Guvernul Ponta 4.

UDMR deţine în actualul Cabinet două portofolii – al Culturii, prin Hegedüs Csilla (de asemenea unul dintre cei patru viceprim-miniştri ai Guvernului Ponta) şi al Mediului, prin Korodi Attila. Reprezentanţi ai Uniunii ocupă, de asemenea, mai multe funcţii de secretar de stat.

Premierul Victor Ponta a precizat că UDMR va ieşi de la guvernare nu doar la nivel de miniştri, ci şi la nivel de secretari de stat, pentru că şi acestea reprezintă funcţii politice, el arătând de asemenea că schimbarea prefecţilor pe care Uniunea îi are în Harghita şi Covasna urmează a fi discutată.

De-a lungul timpului, UDMR a mai făcut parte din Guvernele Victor Ciorbea (decembrie 1996 – aprilie 1998), Radu Vasile (aprilie 1998 – decembrie 1999), Mugur Isărescu (decembrie 1999 – decembrie 2000), Tăriceanu 1 şi Tăriceanu 2 (2004-2008), Boc 2, Mihai Răzvan Ungureanu (februarie 2012 – aprilie 2012), Victor Ponta 1 (mai 2012 – decembrie 2012), Ponta 2 (decembrie 2012 – martie 2014), Ponta 3 (martie 2014 – prezent).