Ucraina
Actualitate

Ucraina cere ajutor pentru a exporta pe mare grânele. Prim-vicepremierul ucrainean Sviridenko: „Avem nevoie de o garanție de la parteneri”

Prim-vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko a anunțat luni că adunarea internațională ar trebui să ajute la asigurarea unui coridor pe mare în ceea ce privește trecerea în siguranță a navelor care exportă produse agricole din orașul-port Odesa pentru a sprijini Ucraina, a declarat aceasta pentru BBC, conform Reuters.

„Avem nevoie de o garanție de la parteneri”

„Ne-ar lua 5, 6, 7 ani ca să exportăm toate aceste producții agricole pe calea ferată sau rutier. Așa că, în acest moment, este extrem de important pentru noi să deblocăm porturile maritime”, a declarat prim-vicepremierul Sviridenko.

„Avem nevoie de o garanție de la parteneri, desigur că este o garanție de apărare, o garanție de securitate”, a mai adăugat prim-vicepremierul ucrainean.

Ucraina reprezintă al patrulea mare exportator mondial de cereale, iar din cauza războiului provocat de armata rusă a fost nevoită să îşi redirecţioneze livrările de cereale pe calea ferată via graniţele de vest cu Polonia, Slovacia sau România, respectiv prin micile porturi de la Dunăre.

În acest caz, Ucraina trebuie să mute 20 de milioane de tone de cereale înainte de următoarea recoltă, care va avea loc în aproximativ trei luni. Acest lucru este necesar pentru a evita blocajele şi o criză alimentară globală.

În perioada 16 – 18 aprilie, au fost instituite restricţii cu privire la transportul de bunuri spre Polonia prin punctul de trecere a frontierei Yahodyn și restricţii pentru transportul de cereale, oleaginoase şi alte produse alimentare prin punctul de trecere a frontierei Izov.

Exportul de produse agricole, afectat de invazia rusă

Ucraina e unul dintre cei mai mari producători agricoli din lume, dar nu-și mai poate exporta produsele prin Marea Neagră și Marea Azov, așa cum făcea de obcei, din cauza invaziei ruse. Prin urmare, ea e obligată să exporte pe calea ferată prin graniţa de vest.

Recent, Mykola Solskyi, ministrul Agriculturii, a declarat că 1,25 milioane de tone de cereale şi oleagionase se află la bordul unor nave blocate în porturile ucrainene, iar parte din cantitare s-ar putea deteriora în viitorul apropiat.

În martie, Ucraina a exportat doar 200.000 de tone de cereale şi oleaginoase, deși țara are milioane de tone de exportat.