Rezolvarea lipsei dinților este esențială pentru a evita modificările care pot compromite atât estetica și masticația, cât și sănătatea cavității bucale.

Principalele consecințe ale pierderii dinților sunt dificultățile de masticație, problemele dentare estetice și o incidență mai mare a cariilor și a bolilor parodontale.

De ce este important să înlocuiți dinții lipsă

De multe ori nu acordăm o mare importanță lipsei dinților. Se întâmplă acest lucru fiindcă avem impresia că funcția lor poate fi înlocuită cu un alt dinte sau pentru că nu se vede. Din nefericire, nu conștientizăm faptul că acest lucru poate cauza probleme pe termen lung.

Iată de ce este important să înlocuiți dinții lipsă – pentru a evita:

  • Pierderea de os și gingie în zonă, afectează astfel dinții din jur;
  • Supraîncărcare dentară, deoarece vă veți obișnui să mestecați în partea în care nu există dinți lipsă; 
  • Supraîncărcarea mușchilor ATM (articulația temporomandibulară), datorită faptului că maxilarul nu este complet stabil. Acest lucru poate duce la dureri de cap, gât și urechi.

Care sunt consecințele lipsei dinților

  • Mișcări distalizante sau mesializante. Sunt mișcările efectuate de dinții care se învecinează cu spațiul gol creat de dintele lipsă. Acești dinți se mișcă cu scopul de a ocupa spațiul gol;
  • Mișcare de extrudare. Dintele care ar trebui să intre în contact cu dintele opus absent este extrudat din mandibulă sau maxilar, ocupând vertical spațiul gol;
  • Pierdere osoasă. Datorită absenței unui dinte, în spațiul dintelui lipsă se produce o resorbție osoasă;
  • Din cauza pierderii dintelui, începeți să mestecați în alte zone ale gurii care îi vor supraîncărca funcționalitatea, declanșând o uzură exagerată în zonă. Precum și o alterare unilaterală a articulației temporo-mandibulare.

 

Soluții pentru rezolvarea problemei dinților lipsă

Pentru a rezolva problema dinților lipsă, există diferite soluții, mai exact trei soluții: puntea dentară fixă, proteza dentară mobilă sau implanturile dentare.

Deși toate sunt soluții bune, cea mai bună soluție pentru înlocuirea dinților lipsă depinde întotdeauna de fiecare caz particular. 

Punte fixă pentru lipsa unuia sau mai multor dinți

Puntea fixă ​​se sprijină pe dinții învecinați. Este o soluție  care oferă o serie de avantaje: o estetică naturală, confort, funcționalitate și este un tratament fix.

Proteze dentare mobile moderne

Diversele proteze dentare mobile moderne vă permit să înlocuiți dinții la un preț foarte accesibil. Este modelul clasic de proteză, pe care o puteți scoate pentru a o igieniza. Dacă optați pentru o astfel de proteză este indicat să o schimbați la aproximativ 5 ani, deoarece în timp se atrofiază osul maxilar, iar proteza nu se mai așază bine pe acesta.
Specialiștii recomandă folosirea unor adezivi speciali pentru proteze, pentru a o fixa mai bine. Îi puteți cumpăra din farmacie sau din orice supermarket sau hypermarket.

Implanturi dentare pentru recuperarea dinților lipsă

Implanturile dentare sunt soluția pentru lipsa dinților preferată de majoritatea persoanelor, datorită beneficiilor pe care le oferă.

Recuperarea dinților lipsă cu ajutorul implanturilor dentare vă permite să vă recuperați estetica și funcționalitatea gurii.

În prezent, este unul dintre cele mai utilizate tratamente din clinicile stomatologice. Este o soluție definitivă, estetică și funcțională foarte bună pentru recuperarea dinților. 

Însă, dacă ceea ce vă doriți nu este înlocuirea unor dinți lipsă, ci remedierea lipsurilor estetice și funcționale ale danturii,  vă recomandăm să optați pentru o coroană dentară care îmbracă partea vizibilă a dintelui, nu înainte de a afla coroană dentară preț. Sănătate maximă vă dorim!