Copii
Actualitate

Trei copii infectați cu COVID, în stare gravă internați la Terapie Intensivă

Valul cinci al pandemiei începe să se reflecte și în rândul copiilor. În prezent, la Iași sunt opt copii internați după ce au fost depistați cu SARS-CoV-2, trei dintre ei se află în stare gravă, în secția de Anestezie și Terapie Intensivă suferind și de alte afecțiuni.

Ceilalți cinci copii sunt internați pe zona roșie a spitalului, cu o stare de sănătate bună. Printre acești pacienți se află și un copil care este suspect că ar fi infectat cu tulpina Omicron.

„Urmează să primim rezultatele de la Institutul Cantacuzino, atunci vom putea spune dacă este sau nu vorba despre noua tulpină”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii din Iași.

Din toate cazurile internate în sectorul COVID, cel mai grav caz este cel al unui copil în vârstă de trei ani, care a trecut printr-o operație pe cord deschis și care a fost transferat de la Bacău.

A fost transferat la noi pentru că cei de acolo și-au declinat competența în tratarea acestui caz, momentan primește tratamentul specific COVID. Este în evidența celor de la Târgu Mureș, urmând să fie transferat în străinătate pentru o nouă intervenție pe cord”, a completat managerul unității medicale.

„Nu știm dacă este Omicron sau Delta”

Medicii au remarcat că până acum pacienții suspecți că sunt infectați cu tulpina Omicron au avut aceleași simptome ca în cazul tulpinei Delta. Maria Daniil, medic de familie și pediatru ieșean, spune că momentan are în grijă mai mulți pacienți depistați cu COVID, însă toate sunt forme ușoare de boală.

„Au semnele unei răceli, unul singur are o laringită mai puternică, un copil de un an. Nu știm dacă este Omicron sau Delta, însă tind să cred că ar fi vorba de noua variantă pentru că la Delta am avut în luna octombrie cazuri mult mai grave, mai zgomotoase”, a precizat medicul ieșean.

Îngrijorarea medicilor este că părinții evită în ultima perioadă să își testeze copiii, dar în același timp nu sunt de acord nici cu vaccinarea.

„Cei mai mulți părinți vor acum recomandări prin telefon, trimit poze, filmulețe și cer tratament simptomatic. A fost un caz cu semne foarte clare pentru care am vrut să chem Direcția de Sănătate Publică pentru testare și părintele nu a vrut, că ar fi o simplă răceală”, a mai spus dr. Maria Daniil.

Medicii se așteaptă ca următoarea perioadă să fie una dificilă, în care se vor suprapune cazurile de COVID, cu virozele și cu cazurile de gripă.