Medical

Totul despre deparazitarea internă a câinilor

Întrucât paraziții prezintă un risc pentru sănătatea animalelor de companie, deparazitarea internă este o practică importantă care face parte din planul de medicină preventivă. De regulă, planul de protecție împotriva paraziților include administrarea de medicamente pentru paraziții interni și externi. În cazul infestărilor cu paraziți interni, este important să se asigure un tratament eficient, pentru a preveni bolile și contaminarea întregii locuințe.

Află tot ce trebuie să știi despre deparazitarea internă a câinilor și care sunt aspectele de care trebuie să ții cont pentru a avea grijă de sănătatea celui mai bun prieten.

Importanța deparazitării interne

Principala îngrijorare și preocupare a iubitorilor de animale constă în a asigura sănătatea și bunăstarea animalului de companie. Pentru a proteja sănătatea câinelui tău, medicina veterinară preventivă vizează controlul continuu al paraziților intestinali care pot afecta grav sănătatea câinilor, dar și a oamenilor.

Nematodele și cestodele, denumite în mod obișnuit viermi sau viermi rotunzi, sunt cei mai frecvenți paraziți care afectează tractul digestiv al câinelui. Întrucât paraziții trăiesc și se reproduc în gazda lor, aceștia nu contaminează doar animalele. Ouăle unor paraziți pot contamina locuința, rămânând în mediu perioade lungi de timp.

De aceea, deparazitarea interna a cainilor este o rutină importantă care previne colonizarea paraziților interni și infestarea suplimentară care poate contamina mediul înconjurător. Este mult mai bine să previi decât să tratezi, de aceea, pentru a ține la distanță paraziții care provoacă animalului tău tulburări intestinale, boli cardiace sau pulmonare, este important să te consulți cu un medic veterinar și împreună să stabiliți un plan sau schema de protecție antiparazitară.

Principalele simptome ale infestării cu paraziți intestinali

Paraziții sau viermii există peste tot, principalele surse de infestare cu paraziți fiind rozătoarele, fecalelele sau alte animale infectate. Inițial, infestările trec neobservate deoarece câinii nu prezintă semne de boală. Însă cu trecerea timpului, cantitatea de paraziți se înmulțește, având un impact major asupra sănătății câinelui. Principalele simptome de infestare sunt:

  • diaree;
  • vărsături;
  • oboseală;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • pierdere în greutate;
  • dureri abdominale și umflarea abdomenului;
  • anemie;
  • condiție fizică precară;
  • obstrucții intestinale, care pot fi fatale.

Deși există simptome evidente, de cele mai multe ori este dificil să-ți dai seama care este nivelul de infestare. Majoritatea paraziților prezintă ouă sau larve nedetectabile cu ochiul liber. Dacă poți vedea viermele în fecalele câinelui, înseamnă că nivelul de infestare este deja foarte mare. Profilaxia, igienizarea și vizitele regulate la medic protejează atât câinele, cât și persoanele dragi cu un sistem imunitar vulnerabil, cum sunt copiii și vârstnicii.

Cum se face deparazitarea internă a câinilor?

Când ai un nou membru în familie, procesul de deparazitare devine principala ta preocupare. Deparazitarea internă se poate realiza în mai multe moduri. Medicamentele deparazitare sunt cele care luptă împotriva anumitor tipuri de paraziți interni și mențin sănătatea animalului tău de companie.

Medicamentele conțin ingrediente specifice care împiedică viermii să depună un număr mare de ouă și se administrează oral, sub formă de tabletă, pastă sau lichid. Medicamentele se pot administra direct în gura câinelui sau pot fi amestecate în mâncare.

Schema pentru deparazitarea internă a câinilor

În general, regularitatea deparazitării depinde de vârsta și stilul de viață al câinelui. Indiferent de vârsta câinelui, deparazitarea trebuie făcută întotdeauna sub supravegherea medicului veterinar.

 

Pentru protejarea puilor, de regulă, deparazitarea mamei se face începând cu momentul în care aceasta este gravidă. După nașterea cățeilor, procesul de deparazitare se repetă la interval de 15 zile. Deparazitarea internă a puilor are loc la 15 zile după naștere, cu repetiție la fiecare două săptămâni, până când puii împlinesc vârsta de trei luni.

 

De la trei la șase luni, cățeii se deparazitează intern la fiecare patru săptămâni. Când puii au împlinit șase luni, aceștia intră în schema de deparazitare internă a adulților. Câinii adulți se deparazitează intern la fiecare trei luni, însă medicul veterinar curant este persoana indicată pentru a stabili programul de deparazitare internă, deoarece stilul de viață al animalului tău de companie este un factor deosebit de important.

Sursa foto: Shutterstock.com

 

blank