Promo

Totul despre auditul energetic al clădirilor

Auditul energetic al clădirilor este un proces pe care toate companiile, mai puțin întreprinderile mici și mijlocii, din România sunt obligate să îl desfășoare la fiecare patru ani. Derularea unui audit energetic al clădirilor nu este doar obligatorie, ci și utilă pentru companiile ce își desfășoară activitatea în diverse clădiri. Prin legea 121 din 2014, România a dorit să încurajeze sporirea eficienței energetice, în așa fel încât resursele să fie mai bine conservate. Companiile care sunt obligate să asigure un audit energetic al clădirilor în care își desfășoară activitatea profită de pe urma acestei analize pentru că pot primi indicații prețioase prin care își pot diminua costurile aferente consumului de energie.

 

Din fericire, procesul nu este unul atât de dificil de completat, mai ales că există companii care se pot ocupa de toți pașii. Un auditor energetic va alege cel mai potrivit mod de efectuare a auditului și va completa și raportul de audit energetic, precum și certificatul de performanță energetică ale clădirii. Acestea sunt necesare la dosarul ce trebuie prezentat de orice companie la fiecare patru ani. Iată tot ce trebuie să știi despre necesitatea auditului energetic al clădirilor.

 

Cine este obligat să efectueze auditul energetic al clădirilor și la cine trebuie să apeleze

De la efectuarea auditului energetic al clădirilor nu este exceptată nicio companie mare. Pentru a evita confuziile, legea 121 din 2014 definește clar firmele ce trebuie să se supună acestor reguli. Este vorba despre acele companii care înregistrează anual un consum de energie „de sub 1000 tone echivalent petrol pe an”. Acestea trebuie să ducă la bun sfârșit un audit energetic. Auditul poate fi efectuat atât de către persoane fizice, cât și de entități juridice autorizate în acest sens, iar o companie specializată în astfel de proceduri este Elsaco, firmă ce are o experiență de peste 20 de ani în domeniu.

 

Procesul nu este unul complicat. Tot ce trebuie să facă reprezentantul companiei ce dorește întocmirea auditului este să trimită către firma care se va ocupa de procedură un set de informații referitoare la consumul de energie din ultimii trei ani, precum și alte date generale despre firmă. Ulterior, un reprezentant al companiei de audit e deplasează la sediul în cauză pentru întocmirea de verificări. În baza acestor verificări, va propune măsuri ce pot fi implementate pentru creșterea eficienței energetice. Toate informațiile și recomandările vor fi documentate și sub forma unui dosar ce trebuie prezentat de către companie în fața autorităților.

 

Grijă pentru resurse, costuri reduse și mediu mai sănătos

Motivul pentru care există o astfel de lege, prin care companiile mari sunt obligate să facă periodic un audit energetic al clădirilor în care activează este reprezentat de dorința autorităților de a eficientiza consumul de energie. Altfel spus, după ce clădirea este analizată de către un auditor energetic, acesta va veni cu sfaturi și recomandări prin care consumul resurselor poate fi redus. În acest mod, va fi conservat mai bine mediul înconjurător, iar companiile vor avea de câștigat din punct de vedere financiar. Prin intermediul unui audit energetic, companiile vor putea aduce îmbunătățiri mediului în care își desfășoară activitatea în așa fel în cât să eficientizeze consumul de energie.

 

Având în vedere că, în activitatea lor de zi cu zi, companiile nu se gândesc neapărat la astfel de măsuri atunci când vine vorba de eficientizarea activității lor, a fost considerată oportună implementarea unei legi în acest sens. Deși poate fi considerat drept doar o sarcină în plus de către companii, auditul energetic al clădirilor se poate dovedi a fi o măsură benefică pentru bugetul lor și pentru diminuarea pierderilor.

blank