Meseria de mecanic auto a devenit din ce în ce mai populară în secolul XXI.

Până în anii 1960, puteai repara majoritatea mașinilor doar cu un set bun de scule, o pereche de clești și câteva șurubelnițe.

Mașinile moderne sunt mult mai evoluate. Au sute de cipuri de calculator și piese electronice. Este nevoie de echipamente specializate pentru a diagnostica problemele la aceste dispozitive sofisticate. Mecanicii auto de astăzi trebuie să știe cum să utilizeze echipamentele electronice moderne de diagnosticare, precum și toate sculele clasice.

 1. Scule de mână

Sculele de mână continuă să joace un rol important în trusa unui mecanic auto. În toate atelierele auto există chei pneumatice care le ușurează viața. De asemenea, diversele tipuri de șurubelnițe, inclusiv cele plate și Phillips, există în permanență în dulapul cu scule al mecanicilor auto. Și nici polizoarele și instrumentele de măsurare, cum ar fi micrometre și manometre nu lipsesc.

 1. Instrumente specializate pentru piese auto

Micrometrele mecanice și digitale sunt utilizate în mod obișnuit în aplicațiile de inginerie mecanică. Există, de asemenea, și un micrometru digital specializat pentru sistemul de frânare. Alte instrumente specializate pentru piese auto utilizate de mecanici includ:

 • manometre pentru pneuri,
 • chei pentru filtre de ulei,
 • scule de tăiat,
 • unelte de blocare a volanului,
 • unelte de aliniere a ambreiajului,
 • compresoare cu arc
 • prize de bujii și
 • unelte de măsurare.
 1. Echipament de sudură

În sectorul reparaților auto, echipamentul de sudură este absolut necesar. Iar tăierea cu flacără este folosită și pentru îndepărtarea și repararea sistemelor de evacuare. Majoritatea sistemelor de sudură automate implică repararea automată a caroseriei cu arc MIG sau cu flux. Sau sudura prin puncte care  este un proces cu sudură cu rezistență utilizat pentru a suda 2 sau mai multe foi metalice. În acest proces se aplică presiune și căldură pe zona de sudură.

Uneori mecanicii folosesc o astfel de sudură pentru a îndepărta o sudură prin puncte veche.

 1. Elevatoare auto

Mecanicii auto folosesc, de asemenea, o gamă variată de elevatoare auto și cricuri pentru a putea lucra în zone ale vehiculului mai puțin accesibile. Majoritatea atelierelor mari dispun de elevatoare care ridică mașinile la nivelul adecvat. Acest lucru permite desfășurarea lucrărilor într-un mod mai ușor și mai confortabil.

În prezent, pe piață există o gamă variată de elevatoare. Printre cele mai folosite se află:

 • Elevatoarele auto cu 2 coloane
 • Elevatoarele auto cu 4 coloane
 • Elevatoarele auto tip foarfecă

Elevatoare auto cu 2 coloane

Elevatoarele cu două coloane sunt cele mai bine vândute elevatoare „cu prindere”. Există două tipuri de astfel de echipamente de ridicare:

 • Elevatoare simetrice și
 • Elevatoare asimetrice.

Ambele funcționează foarte bine. Cu toate acestea, dacă folosești un elevator cu 2 coloane simetric, trebuie să ai grijă să nu trântești ușile mașinii după ce ai ridicat vehiculul. Nu există foarte mult spațiu disponibil între coloane pentru deschiderea ușilor.

 • Elevatoare auto cu 4 coloane

Elevatoarele auto cu 4 coloane sunt cea mai comună soluție utilizată în sectorul de reparații auto. Datorită sprijinului suplimentar oferit de cele 4 coloane, aceste elevatoare sunt considerate a fi mai solide decât cele cu 2 coloane.

 • Elevatoare auto tip foarfecă

Elevatoarele auto tip foarfecă sunt denumite ca atare, deoarece ridică vehiculele cu ajutorul unui mecanism asemănător unui acordeon.

În prezent, pe piață există o gamă variată de astfel de elevatoare de capacități și înălțimi diferite. Sunt potrivite atât pentru micile atelierele de reparații auto de acasă, cât și pentru cele profesionale. Pot ridica vehicule foarte grele.

 1. Echipamente de diagnoză auto

Mecanicii auto moderni folosesc o varietate de echipamente de diagnoză auto pentru a determina cauza exactă a unei probleme. Majoritatea acestor dispozitive de diagnoză sunt portabile. Mecanicii compară datele oferite de echipamentul de diagnoză cu standardele furnizate de producător. Acest lucru permite acestora să diagnosticheze cu exactitate problemele pe baza celor mai recente informații descărcate din bazele de date ale producătorului.

Acestea fiind zise, dacă vrei să-ți deschizi un atelier auto și dorești să oferi angajaților echipamente performante, Eqp.ro este soluția.

În acest magazin online vei găsi o gamă variată de echipamente menite să ușureze activitatea mecanicilor. În plus, făcând achiziții de pe acest site, vei beneficia și de instalarea și întreținerea echipamentelor produse de firme de renume din lume.