Promo

Tips&tricks: descopera tot ce trebuie sa stii despre erbicidarea graului

Buruienile dicotiledonate se numara printre cei mai mari ,,dusmani” ai culturilor de cereale paioase, asa ca trebuie sa iei masuri din timp, daca vrei sa obtii un grau de calitate, pe care sa il poti folosi cu incredere. Atunci cand buruienile incep sa se intrepatrunda cu spicele de grau,  acestea ,,fura” din nutrientii si apa care sunt necesare culturii tale, motiv pentru care trebuie sa le indepartezi intr-un mod eficient. 

Din fericire, ai la dispozitie erbicide grau de calitate, pe care le poti aplica fie toamna, fie primavara, in functie de modul in care lucrezi. Erbicidele sunt substante chimice, special concepute pentru a stopa aparitia si dezvoltarea buruienilor, asa ca ai nevoie de ele pentru ca la finalul verii, atunci cand te ocupi de treierat, sa ai parte de rezultatele pe care ti le doresti! 

Ce tipuri de erbicide grau ai la dispozitie? 

In functie de modul in care sunt concepute, erbicidele pentru grau se impart in 2 categorii principale: 

  • selective – aceste tipuri de produse sunt special create pentru anumite tipuri de buruieni, protejand in acelasi timp plantele de cultura. Le poti folosi atunci cand observi ca buruienilor cresc in interiorul culturilor sau foarte aproape de spicele de grau; 
  • non-selective – le poti aplica inainte de plantarea culturii, astfel incat sa elimini vegetatia nedorita de pe terenul tau. Cu ajutorul acestor produse iti poti spori considerabil productia, intrucat, pe langa faptul ca stopeaza aparitia buruienilor, contribuie si la prevenirea eroziunii solului: asta inseamna ca nu mai trebuie sa te ocupi de plivirea manuala. 

Cand este recomandat sa te ocupi de erbicidarea graului?

In timpul anului exista 2 perioade principale, in care te poti ocupa de erbicidarea graului: 

  • primavara – imediat dupa ce iarna se incheie, iar temperaturile incep sa creasca, buruienile se dezvolta din ce in ce mai mult, asa ca este momentul sa te ocupi de erbicidarea graului. Aceasta operatiune trebuie realizata postemergent timpuriu, atunci cand buruienilor sunt inca mici si se afla in perioada de crestere activa. Erbicidul pe care il folosesti are rolul de a distruge structura buruienilor, actionand dinspre tulpina inspre radacina. Indicat este sa aplici pesticidele de 2, 3 ori, in functie de modul in care observati ca actioneaza erbicidul, dar si in functie de cat de dese sunt buruienile; 
  • toamna – un alt moment prielnic pentru erbicidare este in toamna, dupa ce ai treierat deja graul. Acest procedeu este excelent pentru pregatirea solului: ocupandu-te din timp de eliminarea buruienilor, ai grija ca urmatoarea productie sa fie una lipsita de agenti daunatori. Ai grija, insa: alege erbicide potrivite pentru aceasta perioada. 

Sfaturi practice 

Despre erbicidare mai trebuie sa stii ca este bine sa o realizezi atunci cand cultura ta se afla intr-o stare vegetativa optima. De exemplu, daca aplici pesticidele atunci cand este seceta sau dupa ce a plouat excesiv, cel mai probabil substantele pe care le folosesti nu vor actiona eficient si va trebui sa reiei procedeul. De aceea este important sa alegi o zi potrivita, cu o temperatura optima, in care termometrul sa nu indice mai mult de 24 de grade afara si in care sa nu bata vantul. Mai mult, ai grija sa folosesti un echipament de protectie potrivit. 

 

blank