Actualitate, Featured

Tapardel ia atitudinea in Parlamentul European, cu privire la modificarea alocatiilor, in Austria, pentru emigranti

În deschiderea oficială a plenului Parlamentului European reunit la Strasbourg, europarlamentarul social-democrat Claudia Tapardel a avut o intervenție foarte tranșantă cu privire la legea promulgată de Parlamentul Austriac, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019, privind indexarea alocațiilor pentru copiii care provin din România și din Europa Centrală și de Est, și ai căror părinți lucrează pe teritoriul Austriei. Prin această lege a fost redus considerabil cuantumul acestor alocații, ele fiind ajustate la nivelul de trai din țările comunitare unde trăiesc acești copii.

Tapardel ia atitudinea in Parlamentul European, cu privire la modificarea alocatiilor, in Austria, pentru emigranti

Regăsiți mai jos textul integral al intervenției susținute de eurodeputatul PSD Claudia Țapardel în plenul Parlamentului European:

“Dragi colegi,

Doresc să vă sesizez o problemă foarte gravă care afectează interesele a zeci de mii de familii și copii din România și Europa Centrală și de Est și cred că atât Parlamentul European, cât și Comisia Europeană, trebuie să ia atitudine cât mai urgent pentru soluționarea acestei probleme.

Începând cu 1 ianuarie 2019, în Austria a intrat în vigoare legea prin care alocațiile copiilor care provin din România și din toată Europa Centrală și de Est, și ai căror părinți lucrează pe teritoriul Austriei, au fost reduse considerabil prin ajustarea acestora la nivelul de trai din țările comunitare unde trăiesc acești copii.

O astfel de măsură nu poate fi permisă într-un stat membru al Uniunii Europene în care drepturile cetățenilor europeni sunt consfințite de tratatele europene și mai ales atunci când vorbim de o măsură care afectează viitorul, educația și dezvoltarea copiilor noștri.

De asemenea, mi se pare revoltător faptul că deși angajații români și cei din Europa Centrală și de Est contribuie la sistemul social din Austria, plătesc contribuțiile sociale, taxe și impozite în această țară, aceștia să nu primească aceleași beneficii ca și cetățenii austrieci.

Constat cu regret faptul că în această situație, Comisia Europeană doar “a luat la cunoștință” ceea ce se întâmplă în Austria fără să aplice sancțiuni imediate, deși avea cunoștință de existența acestei legi încă de anul trecut, când a fost adoptată de Parlamentul Austriac!

Ca atare, solicit Comisiei Europene să reacționeze corespunzător și această lege arbitrară să fie sancționată drastic și de îndată, iar toate instituțiile europene, inclusiv Parlamentul European, trebuie să aibă o poziție tranșantă în acest sens, pentru a nu crea un precedent care sa afecteze viitorul copiilor noștri.

Să nu uităm că instituțiile europene, și în special Parlamentul European și Comisia Europeană, au obligația de a fi gardianul apărării drepturilor tuturor cetățenilor europeni!”

blank