Featured, Life

Și pisicile se pot infecta cu COVID 19. Iată cum se manifestă

Pisicile se pot infecta cu noul coronavirus, însă câinii nu ar fi vulnerabili la acesta, conform unui studiu publicat de revista Science.

De asemenea, studiul a ajuns la concluzia că şi dihorii se pot infecta cu SARS-CoV-2, denumirea ştiinţifică a virusului care provoacă boala COVID-19, potrivit Agerpres.

Câinii, puii, porcii şi raţele nu ar fi capabili să contracteze virusul, au precizat cercetătorii.

Scopul studiului a fost acela de a se identifica animalele vulnerabile la acest virus, pentru ca ele să poată fi folosite pentru testarea vaccinurilor experimentale create în vederea combaterii pandemiei de COVID-19, care a ucis peste 83.000 de oameni din întreaga lume după apariţia noului virus în China, în decembrie 2019.

Cu excepţia câtorva infecţii raportate la pisici şi câini, nu au existat dovezi solide conform cărora animalele de companie ar fi purtătoare ale virusului.

Un tigru de la Zoo Bronx din New York, care a dezvoltat o tuse uscată şi pierderea poftei de mâncare după contactul cu un îngrijitor infectat, a fost testat pozitiv pentru coronavirus, duminică.

Studiul, bazat pe cercetări efectuate în China în ianuarie şi februarie, a relevat că pisicile şi dihorii sunt extrem de vulnerabili la acest virus, după ce oamenii de ştiinţă au încercat să infecteze animalele prin introducerea particulelor virale în organismele lor pe cale nazală.

Cum se pot infecta pisicile

De asemenea, s-a descoperit că pisicile se pot infecta reciproc prin picături de secreţii respiratorii. Pisicile infectate prezentau urme de virus în gură, nas şi intestinul subţire. În plus, puii de pisică expuşi la virus au prezentat leziuni importante la nivelul plămânilor, nasului şi gâtului.

“Monitorizarea SARS-CoV-2 la pisici ar trebui luată în calcul, fiind un adjuvant la eliminarea COVID-19 la oameni”, au scris autorii cercetării.

La dihori, virusul a fost identificat în tractul respirator superior, dar nu a cauzat simptome grave.

Rezultatele obținute de cercetători

Pisicile sunt mai expuse in cazul câinilor, testele cu anticorpi au demonstrat că aceştia au un risc mai mic de a contracta virusul, în timp ce la porcii, găinile şi raţele cărora li s-a inoculat virusul nu a fost identificată nicio urmă a acestuia.

“Este interesant, însă nu foarte surprinzător, deoarece odată cu epidemia SARS iniţială, pisicile au fost implicate ca fiind unul dintre vectorii care ar fi putut transmise virusul la oameni”, a explicat Daniel Kuritzkes, directorul departamentului de boli infecţioase de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, Statele Unite.

“Ceea ce oferă aceste date este o bază pentru recomandarea ca persoanele care au COVID-19 să se distanţeze nu doar de ceilalţi membri ai familiei, ci şi de animalele lor de companie, pentru a nu le transmite virusul, în special în cazul pisicilor şi al altor feline”, a spus el.

OMS analizează situația animalelor

OMS a anunţat miercuri că lucrează în colaborare cu partenerii săi pentru a analiza cu mai multă atenţie rolul animalelor de companie în această criză sanitară.

În baza dovezilor obţinute până în prezent, epidemiologul OMS Maria Van Kerkhove a declarat într-o conferinţă de presă: “Nu credem că ele joacă un rol în transmisie, dar estimăm că ar fi capabile să fie infectate de la o persoană infectată”.

Mike Ryan, directorul programului pentru urgenţe sanitare al OMS, a îndemnat oamenii să nu se răzbune pe animalele de companie în contextul epidemiei de COVID-19: “Sunt fiinţe cu drepturi depline şi merită să fie tratate cu bunătate şi respect. Sunt victime, la fel ca noi”.

 

blank