Ce trebuie sa faci pentru a lua permisul de conducere din prima?

Vrei sa conduci? Pentru a te putea vedea in spatele volanului este obligatoriu sa treci printr-un examen al unei scoli de soferi. Intregul proces de urmare a scolii de soferi si de sustinere a examenului este unul stresant, ceea ce duce la multe esecuri.

Foarte multi dintre cei care sustin pentru prima data examenul auto ajung sa il piarda, fie din cauza emotiilor, fie din cauza faptului ca nu sunt la curent cu cea mai noua legislatie rutiera, fie din cauza faptului ca nu au invatat.

Realitatea este ca scoala de soferi este destul de simpla iar legislatia nu este una dificila. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa te informezi, sa inveti si sa urmezi o serie de reguli.

Chiar daca ai optiunea de a da de mai multe ori examenul pentru permis este important sa il iei din prima pentru a evita cheltuielile inutile si pierderea de timp.

  1. Citeste noul cod rutier! Codul rutier se modifica de la un an la altul. Este bine sa citesti noul cod rutier si sa te asiguri ca stii toate regulile pe care aesta le implica. Este esential ca scoala de soferi sa inceapa cu lectura legislatiei rutiere. Chiar daca pare stufoasa, aceasta este destul de simpla. In plus, exista numeroase carti care o simplifica.
  2. Invata regulile de baza! Inainte de a incepe orele de condus poti intreba soferii din familie sau prietenii in legatura cu modul in care se pune in miscare o masina. Eventual, poti merge intr-un loc care nu este public si poti invata sa pornesti automobilul, sa schimbi vitezele, sa accelerezi sau sa franezi. Daca ai informatiile de baza va fi mult mai usor sa retii tot ceea ce iti spune instructorul.
  3. Nu iti fie frica sa pui intrebari! Este important sa pui intrebari ori de cate ori ai o nelamurire. Atat instructorul cat si profesorul de legislatie rutiera sunt acolo sa iti raspunda la intrebari si sa te lamureasca. In momentul in care dai examenul trebuie sa ai absolut toate informatiile foarte bine batute in cuie.
  4. Solicita-i instructorului sa conduci pe toate tipurile de drum! In momentul in care vei ajunge sa conduci pe strazile publice nu o vei face doar pe carosabil uscat si pe vreme insorita. Cel mai probabil vei fi nevoit sa conduci si pe ninsoare, pe ploaie si in conditii de drum cu praf si intuneric. Cere-i instructorului sa conduti pe absolut toate tipurile de drum, pentru a te obisnui cu toate conditiile;
  5. Ignora zvonurile! Vei descoperi o multime de zvonuri privind dificultatea examenului auto. Realitatea este cu totul si cu totul alta, insa. Daca inveti, examenul este foarte usor de promovat. Ignora toate zvonurile si asigura-te ca te focusezi pe ceea ce este important : invatatul.
  6. Condu si in afara orelor de program cu instructorul! De multe ori cele 30 de ore de condus nu sunt suficiente. Nu este absolut nicio problema. Inainte de a sustine examenul poti solicita mai multe ore de condus. Este foarte important sa fii 100% stapan pe volan atunci cand dai examenul practic, asadar, 10-15 ore in plus pot fi utile, mai ales daca nu reusesti sa faci perfect anumite parcari sau nu stii exact toate regulile.
  7. Fa cat mai multe teste DRPCIV. Pentru a promova partea teoretica a examenului este foarte important sa ai o baza solida privind informatiile din legislatia rutiera. Pe langa faptul ca trebuie sa citesti legislatia, este important sa faci cat mai multe teste DRPCIV, care te ajuta sa recreezi conditiile de examen si sa te familiarizezi cu intrebarile. Cu cat faci mai multe teste, cu atat mai bine. Cel mai bine este sa faci teste pana in momentul in care ai 10-20 promovate.