şeful Statului Major
Actualitate

Şeful Statului Major al Apărării, despre pericolele care pândesc România în contextul crizei din Ucraina. Generalul Daniel Petrescu confirmă că se pregăteşte mobilizarea prin lege a bărbaţilor, în caz de război

În contextul summit-ul NATO de la Madrid, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a explicat cât de expusă este România la conflictul militar din Ucraina, dar a vorbit şi de echipamentele militare din vestul NATO care vor ajunge în România până la sfârşitul anului.

România se confruntă cu cele mai mari provocări de după Al Doilea Război Mondial, conflictul de la graniţele ţării noastre riscând să escaladeze înfr-o conflagraţie de mai mare amploare. Tocmai de aceea, vigilenţa este cuvântul de ordine al acestor luni. „Vedem atacuri executate de Federația Rusă cu rachetele de pe teritoriul Crimeii asupra teritoriului Ucrainei, vedem atacuri executate cu rachete de pe submarine asupra teritoriului Ucrainei sau atacuri executate cu aviația strategică. Noi monitorizăm permanent situația, nu a fost cazul până în acest moment ca vreo rachetă să devieze de la traiectoria sa. Am avut acel incident, acum câteva luni, cu o dronă care a decolat de pe teritoriul Ucrainei, a străbătut teritoriul României pentru o perioadă foarte scurtă, aproape trei minute, și a lovit în apropiere de Zagreb”, a declarat generalul Daniel Petrescu presei.

„Am mai avut o situație cu un avion care nu a răspuns la semnale, nu a putut fi identificat radio, a zburat la altitudine foarte joasă, am ridicat avioanele noastre F-16 care executau misiuni de poliție aeriană, aveam acele avioane americane despre care v-am spus că execută misiuni de patrulare aproape 24/7, și acelea au fost direcționate succesiv spre zona în care avionul respectiv zbura„, a adăugat acesta.

Şeful Statului Major a vorbit şi despre cel mai dificil moment pentru Armata Română în această perioadă scursă de la 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina. „Momentul cel mai greu a fost acea lună martie în care am avut o serie de incidente atât în forțele aeriene cât și în forțele terestre care au aruncat, așa, o umbră asupra activității desfășurate de structura de forțe. Și acestea s-au produs în situația în care venim după o perioadă lungă de COVID, în care activitățile și în instituțiile de învățământ și în celelalte s-au mutat online, în care toți oamenii au fost afectați de măsurile luate și în care a trebuit să ieșim și să acționăm foarte mult„, a spus el.

Cât priveşte aşteptările pe care să le avem de la summit-ul NATO, generalul Daniel Petrescu a explicat: „În primul rând summit-ul este important pentru că se va adopta un nou concept strategic. În acest moment conceptul strategic al NATO adoptat la Summit-ul de la Lisabona în 2010 are prevederi în care se spune că Rusia este un partener și că misiunile NATO sunt concentrate, pe lângă apărarea colectivă, și pe managementul crizelor și securitatea prin cooperare.

Acest nou concept strategic va reliefa noua situație în care acțiunile Federației Ruse desfășurate și la Marea Neagră și la Marea Baltică și în Ucraina reprezintă o amenințare la securitatea NATO, că Rusia nu este un partener pentru Alianță ci este o putere care încearcă să schimbe modul de funcționare a societății internaționale bazate pe legi și pe reguli și pe principii unanim acceptate. Este un concept strategic care, după părerea mea, și importanța strategică a regiunii Mării Negre și o serie de măsuri pentru descurajare și apărare și măsuri care țin de reziliență, de investiții în apărare pe care Aliații trebuie să le facă, măsuri care țin de invitarea altor state candidate”.

Cât priveşte personalul militar străin aflat pe teritoriul României, în prezent 300 de militari francezi sunt dislocaţi în zona Cincu, dar până la sfârşitul anului numărul lor va creşte până la 1.000. „Pe lângă acest batalion, deja avem o capabilitate de apărare antiaeriană – acel sistem Mamba dislocat la Capul Midia, desfășurat tot de Franța. Avem în continuare prezent la Mihail Kogălniceanu tot un grup de luptă american. Aceste structuri în acest moment sunt integrate și conduse de divizia multinațională”, a mai explicat generalul Petrescu.

Acesta s-a referit şi la un subiect mai sensibil al ultimelor luni, recrutarea bărbaților apți de luptă în situaţii de război. „Da, avem pe flux și un proiect de lege privind pregătirea populației pentru apărare. Acel proiect de lege se referă în principal la modul în care putem să facem serviciul militar, voluntar în termen pentru că din 2007 este suspendat serviciul militar obligatoriu, rezerva a îmbătrânit, nu am reușit să mai chemăm la pregătire.

Ca să chemi la pregătire să se instruiască pe tehnică nouă trebuie… sau ca să chemi oameni care nu au făcut serviciul de militar în termen e nevoie și de acordul structurilor sau firmelor unde lucrează. Trebuie să reglementăm foarte bine această situație. Pentru că noi desfășurăm anual exerciții de mobilizare; e adevărat că populația a fost un pic mai sensibilă în ultima perioadă referitor la desfășurarea acestor exerciții, dar aceste exerciții sunt necesare.

Nu înseamnă că este un pericol dacă desfășurăm un exercițiu de mobilizare. Nu înseamnă că mâine vor fi chemați, dar sunt situații în care trebuie să actualizăm situația lor medicală, trebuie să vedem dacă avem cu ce să-i echipăm, să vedem dacă fluxul de echipare funcționează. Deci avem nevoie, dar nu face parte din pachetul de legi despre care am vorbit, dar este pe flux. Este în circuitul de avizare între Ministere. Va fi publicat în Procesul de Transparență Legislativă după care va fi prezentat Parlamentului. Evident că toate aceste proiecte de lege vor urma parcursul democratic și vor fi aprobate în Parlament”, a spus el.

„Apărarea națională se bazează și pe cei 76.000 de militari, dar și pe efortul întregii națiuni. Noi suntem doar o parte – acea parte specializată a națiunii – care coordonează și activitățile altor instituții în situații de urgență sau în situație în care se impune să ne apărăm„, a concluzionat Şeful Statului Major, generalul Daniel Petrescu.