OMS
Medical

Șeful OMS: „Pandemia COVID-19 cu siguranță nu s-a încheiat!”

Pandemia COVID-19 „cu siguranță nu s-a încheiat”, a avertizat duminică șeful Organizației Mondiale a Sănătății, OMS în ciuda scăderii numărului de cazuri raportate de la vârful valului omicron. El a spus guvernelor că „coborâm garda pe riscul nostru”, potrivit APNews.

Directorul general al agenției de sănătate a ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat oficialilor reuniți la Geneva pentru deschiderea reuniunii anuale a OMS că „declinul testelor și al secvențierii înseamnă că lăsăm virusul să evolueze”. De asemenea, el a menționat că aproape 1 miliard de persoane din țările cu venituri mici nu au fost încă vaccinate.

Într-un raport săptămânal de joi privind situația globală, OMS a declarat că numărul de cazuri noi de COVID-19 pare să se fi stabilizat după săptămâni de scădere de la sfârșitul lunii martie, în timp ce numărul total de decese săptămânale a scăzut.

Deși s-au înregistrat progrese, cu 60% din populația mondială vaccinată, „nu se termină pandemia până când nu se vaccinează toată lumea”, a declarat Tedros.

„Cazurile raportate sunt în creștere în aproape 70 de țări din toate regiunile, și asta într-o lume în care ratele de testare s-au prăbușit”, a adăugat el.

Decesele raportate sunt în creștere în Africa, continentul cu cea mai scăzută acoperire vaccinală, a spus el, și doar 57 de țări au vaccinat 70% din populație.

În timp ce oferta mondială de vaccinuri s-a îmbunătățit, există „un angajament politic insuficient pentru a lansa vaccinurile” în unele țări, lipsuri în „capacitatea operațională sau financiară” în altele, a spus el.

„În toate, observăm o ezitare în materie de vaccinare determinată de dezinformare”, a spus Tedros. „Pandemia nu va dispărea ca prin magie, dar putem să o curmăm”.

Tedros este așteptat să fie numit, din nou, la conducerea OMS, pentru un al doilea mandat de cinci ani, chiar săptămâna aceasta, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății, reuniunea anuală a țărilor membre ale OMS.