Scandalul plagiatului
Actualitate

Scandalul plagiatului: „Știți cine este șeful Corpului de Control al lui Ciucă?”

Scandalul plagiatului: O nouă dezvăluire în scandalul acuzațiilor de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă, făcută de jurnalista Sorina Matei.

Scandalul plagiatului: Știți cine este șeful Corpului de Control al domnului premier Ciucă? Îl cheamă Gabriel Silviu Barbu și a venit în Guvern, lângă premier, din postura de….judecător al Curtea de Apel București. De la ce secție a venit? Supriză! De la secția Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București. Adică fix Secția Curții care i-a „rezolvat” de 2 ori până acum furtul lui Ciucă. O dată printr-o motivare absolut halucinantă, chiar ea plagiată, prin care judecătorul se face de râs, iar a doua oară prin mânărirea grosieră a completului de judecată. Lucrurile se leagă, nu? Avem de-a face cu o adevărată „rețea” putredă, plătită din banii noștri, care viciază pe bandă actul Justiției în România ca să-i acopere furtul lui Ciucă. Link/ dovadă, a arătat Sorina Matei săptămâna aceasta pe contul său de Facebook.

Scandalul plagiatului

Mai multe ONG-uri au transmis vineri o sesizare către CSM și Inspecția Judiciară, în legătură cu două dosare aflate pe rolul Curții de Apel București, ambele fiind în strânsă legătură cu suspiciunile de plagiat ale premierului Nicolae Ciucă.

Primul dosar vizat de sesizare este cel în care o judecătoare a Curții de Apel București a suspendat analizarea sesizărilor de plagiat, invocând nevoia de stabilitate politică, dar și potențiale daune de imagine pentru premierul Ciucă. Al doilea dosar vizat este respingerea cererilor de analizare a suspiciunilor de plagiat de către un judecător numit de PNL în mai multe funcții publice.

Judecătorul Marius Iosif, cel care a anulat sesizările de suspiciuni privind plagiatul din teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, este caracterizat de foștii colegi ca un magistrat care a gravitat în jurul politicienilor liberali de la Iași și care a vânat funcții publice întreaga carieră.

Foștii colegi își aduc aminte că, în timpul mandatului de șef al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Marius Iosif a fost protagonistul unui scandal după ce a promovat ca ofițer trei tinere în urma unui examen trucat.

„La prima vedere pare un neadaptat. Ne-am mai întâlnit la diverse sindrofii, apropiat de PNL, grupul de la Iași. După scandalul cu examenul trucat a căzut în dizgrație în ANP. Cred că suferea de sindromul omului care ajunge brusc șef și nu știe cu ce se mănâncă funcția. Era perioada când magistrații se înghesuiau la ANP pentru salarii și pensii mai mari”, ne-a declarat un cunoscut al judecătorului Iosif.

Altă persoană care a avut de-a face cu el susține că acesta este un „politruc al justiției” și că nu este surprins de soluția pe care a dat-o în cazul plagiatului premierului Ciucă.

„A venit în minister odată cu Tudor Chiuariu. Era apropiat de Iulia Scântei, actual judecător CCR și de Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor. Au modificat atunci regulamentul pentru concursul de notari publici și cel al executorilor judecătorești. Apoi a fost numit președinte al Comisiei de Inventariere a arhivei SIPA”, ne-a declarat alt cunoscut al lui Iosif.

„Totul a fost aranjat. Nu mai avea nimic de pierdut știind că pleacă la pensie. Rog să vă aduceți aminte de clasarea dosarului „10 august” dată de procurorul Doru Stoica, sau de soluția pronunțată în cazul avocatului Robert Roșu, căruia i s-a admis o cale extraordinară de atac. După ce au dat soluțiile, Stoica și Pistol s-au pensionat fără probleme”, ne-a mai declarat sursa respectivă.

Potrivit declarației de avere de anul trecut, judecătorul a primit în 2020 de la Tribunalul București un salariu de 168.000 de lei, adică 14.000 de lei net pe lună.

Având în vedere că pensia magistraților reprezintă 80% din venitul brut pe lună, rezultă că acesta va încasa o pensie de cel puțin 16.800 de lei pe lună, adică 3.400 de euro.

L-am contactat pe judecătorul Marius Iosif pentru un punct de vedere privind repartizarea dosarului. „Nu vă cunosc, nu știu cu cine vorbesc, nu știu dacă sunteți cel care v-ați prezentat, e o greșeală”, ne-a declarat judecătorul Iosif, după care a închis telefonul.

Repartizarea buclucașă

Nicolae Ciucă a scăpat de acuzațiile de plagiat a lucrării de doctorat după ce judecătorul Marius Iosif a anulat sesizările de plagiat împotriva premierului. După pronunțare, Iosif a făcut o cerere de pensionare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cerere care a fost acceptată.

Potrivit sursei citate, dosarul lui Ciucă ar fi fost „direcționat” spre un anumit complet, condus de judecătorul Marius Iosif. Astfel, prin metoda „coperta”, s-a evitat repartizarea aleatorie a proceselor de la Curtea de Apel București.

Scandalul plagiatului a lui Nicolae Cucă

Cronologia repartizării dosarului

– Pe data de 29 aprilie 2022, o tănără algeriană pe nume Melissa Abdel Moumene a depus, la Curtea de Apel București, o acțiune în care pârâtă era Direcția de Imigrări.

– Inițial, dosarul lui Moumene ar fi ajuns, prin repartizare aleatorie, la completul 21F al lui Marius Iosif. La scurt timp, pe biroul funcționarului/judecătorului de serviciu de la Curtea de Apel București care repartizează dosarele a ajuns acțiunea prin care Nicolae Ionel Ciucă a chemat la bară Ministerul Educației și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), solicitând anularea sesizărilor de plagiat pentru teza sa de doctorat, sesizări depuse, în luna ianuarie 2022, la instituția din urmă (subordonată Ministerului).

– Părțile Nicolae Ionel Ciucă, Ministerul Educației și UEFISCDI au fost incluse imediat sub cele ale Melissei Abdel Moumene și Direcției Generale pentru Imigări, dosar deja repartizat lui Iosif.

– Deoarece speța lui Moumene trebuia să reprezinte un dosar separat, funcționarul de la Curtea de Apel București l-a repartizat ulterior din nou, având numărul 2836/2/2022 și a ajuns la un alt judecător.

– De la dosarul 2826/2/2022 ar fi trebuit șterse părțile Melissa Abdel Moumene și Direcția pentru Imigrări. Acest lucru nu a avut loc: cele două au figurat ca părți inclusiv la data de 21 iunie 2022, atunci când a avut loc pronunțarea.

– După ce jurnaliștii au întrebat Curtea de Apel București de ce în dosarul premierului Ciucă apar și alte părți pe portal, sâmbătă, într-o zi nelucrătoare, un funcționar al instanței a șters numele algeriencei Melissa Abdel Moumene.

Coleg de lojă masonică cu omul lui Ciucă

În plus, se pune întrebarea dacă nu există o posibilă lipsă de obiectivitate a lui Iosif în judecarea dosarului lui Ciucă, în prezent președinte al PNL.

Judecătorul Iosif a fost, până anul trecut, coleg de lojă masonică cu Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, omul de bază al premierului Ciucă. În cadrul Lojei, Cărbunaru a fost circa 10 ani tot purtător de cuvânt.

În urma scandalului, Curtea de Apel București a venit cu explicații și a dat vina pe o eroare tehnică, nici vorbă de eluadare a repartizării aleatorie a dosarului.

Până acum, instituțiile de stat dădeau vina pe o eroare materială, lucru des întâlnit când se dorește acoperirea unei ilegalități făcute de un funcționar.

„Împrejurarea că pe portal a apărut un reclamant în plus faţă de părţile dosarului, consecinţa unei erori de natură tehnică, nu a fost de natură a influenţa repartizarea aleatorie, această operaţiune neţinând seama de părţi. Eroarea a fost posibilă în condiţiile în care, în aceeaşi zi, s-a repartizat şi cauza în care figura ca reclamantă Abdel Moumene Melissa, cauză ce a făcut obiectul dosarului nr. 2836/2/2022, repartizat aleatoriu completului C22 fond şi care a avut ca obiect litigiu privind regimul străinilor”, susține CAB.

Cine este Marius Iosif

Judecător la Brașov din 2002, Marius Iosif a ajuns în 2007 șef al Direcției de analiză și avizare acte normative din Ministerul Justiției.

Marius Iosif a fost numit director al ANP din data de 1 septembrie 2007 de fostul ministru Tudor Chiuariu. În mai 2008 a fost schimbat de fostul ministru Cătălin Predoiu.

În 2012 își dă demisia din magistratură și se face avocat.

Revine în magistratură în 2019, în urma unui interviu în fața Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), interviu organizat pentru foștii magistrați plecați din sistem și care aveau cel puțin 10 ani vechime în sistem.

Pe 1 iunie 2019, președintele Klaus Iohannis îl numește judecător la Tribunalul București.

La Curtea de Apel București nu-l știe nimeni, fiind delegat de Secția pentru judecători a CSM de puțin timp de la Tribunalul București.

blank