Rusia
Actualitate

Rusia dă milioane de $ pentru o lovitură de stat la Chișinău. Pe cine vor în locul Maiei Sandu

Chiar dacă întâmpină mari dificultăți în lupta sa din Ucraina, Rusia continuă să manipuleze țările din Europa de Est, scrie publicația Washinton Post într-o analiză bazată pe documente și pe declarații ale unor oficiali uvcraineni și moldoveni.

Serviciile secrete ruse continuă să comploteze și să canalizeze zeci de milioane de dolari pentru a cultiva o rețea în statele din fosta Uniune Sovietică pentru a le reorienta spre Moscova, susține The Washington Post, citând o colecție de documente de informații și interviuri cu oficiali.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) complotează pentru a submina guvernul pro-occidental al Moldovei, a raportat Washington Post, bănuiește Moscova că pune la cale demonstrațiile antiguvernamentale din capitala Moldovei, Chișinău.

Publicația menționează ca surse „interviuri cu oficiali moldoveni, ucraineni și occidentali” și spune că documentele de la servicile de informațiile ucrainene dezvăluie „cum Moscova continuă să manipuleze țările est-europene, în ciuda campaniei sale militare din Ucraina șovăitoare”.

FSB a canalizat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta țara către Moscova, se arată în raport.

În centrul acestor comploturi se află Ilan Șor, liderul partidului cu același nume de opoziție, aflat în exil în Israel. Un politician rus de rang înalt a lăudat Shor-ul drept „un partener demn de încredere pe termen lung”.

La sfârșitul lunii septembrie, managementul principalelor două canale TV pro-ruse din Moldova a fost transferat unui apropiat al lui Șor, oferindu-i o platformă pentru a promova o agendă pro-Moscova în această mică țară aflată între Ucraina și România.

FSB a trimis o echipă de strategi politici ruși pentru a consilia partidul lui Șor.

blank
blank