Economic, Stiri

România a urcat 7 locuri în topul celor mai competitive ţări din lume

Inginerii şi IT-iştii, la fel de căutaţi ca şi medicii şi farmaciştii

  muncitor

România a urcat 8 locuri în topul celor mai competitive ţări din lume, ajungând în premieră între primele 50 de state, potrivit topului anual realizat de Institute for Management Development (IMD) din Laussane, Elveţia.

Statele Unite isi pastreaza primul loc intre tarile cele mai competitive conform clasamentului 2014 realizat de International Institute for Management Development (IMD), potrivit Manager.ro.

Recompensate pentru rezilienta economiei lor, capacitatea de a crea locuri de munca si avansul in domeniul tehnologiei si infrastructurilor, SUA sunt urmate de Elvetia, Singapore si Hong Kong, trei tari care se plaseaza cu regularitate intre primele zece si in alt clasament, cel al tarilor cele mai inovante.

Situata pentru prima oara intre primele 50 de tari cele mai competitive din lume, Romania a inregistrat totodata si cea mai spectaculoasa ascensiune (8 locuri) fata de clasamentul din 2013, devansand alte tari cu progresii asemanatoare, precum Estonia, Letonia sau Spania, care au urcat 6 locuri fata de anul trecut.

Partea proasta este ca Romania are cea mai rea imagine in randul liderilor de companii straini, intre cele 50 de tari, primind o nota de 2,83 pe o scara de la 0 la 10 (0 insemnand ca tara nu incurajeaza deloc dezvoltarea afacerilor, iar 10 ca o incurajeaza foarte mult).

Clasamentul intocmit de IMD ia in calcul 338 de criterii, din care doua treimi provin din date statistice (starea economiei, comert international, ocuparea fortei de munca, politica fiscala, birocratie, calitatea mainii de lucru, acces la capitaluri, infrastructuri, sisteme de sanatate, cheltuieli pentru cercetare-dezvoltare etc.) si o treime din rezultatele unui sondaj realizat in randul a 4.300 de conducatori de intreprinderi din intreaga lume.


loading...