Visa Waiver
Actualitate

România nu îndeplinește criteriile tehnice pentru Visa Waiver. Anunțul făcut de Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a precizat, vineri, că țara noastră nu îndeplinește momentan criteriile necesare pentru programul Visa Waiver. Ca totul să fie dus la bun sfârșit e nevoie ca o campanie de conștientizare și o mai bună informare a oamenilor să aibă loc.

Președintele Iohannis a vorbit în timp ce se află în Statele Unite despre programul Visa Waiver și despre intrarea României în el. El a subliniat însă că țara noastră nu poate fi inclusă deocamdată în program, deoarece nu îndeplinește anumite criterii tehnice. El și-a exprimat și convingerea că într-un final vom reuși.

„Toată lumea se implică pentru aşa-numitul Visa Waiver, adică să se poată circula fără viză. Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice, însă, ca să le îndeplinească, trebuie să existe o campanie de conştientizare, trebuie să existe o informare mai bună a oamenilor care vor să aplice pentru vize şi cred că, în final, dacă toţi ne străduim, vom reuşi”, a spus şeful statului, care s-a aflat în aceste zile în SUA, potrivit digi24.

România nu poate adera în programul Visa Waiver

Vorbind despre același subiect, Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a specificat că atunci când România a aderat la NATO, românii din SUA au trimis scrisori către Congresul american și a punctat ideea că aceeași tactică ar putea funcționa și în programul Visa Waiver.

„Ştim cu toţii că momentul care i-a făcut pe românii americani să se adune în jurul unui obiectiv a fost la sfârşitul anilor ’90, la începutul anilor 2000 pentru integrarea în NATO şi vă dau un singur exemplu: au trimis peste 160.000 de scrisori Congresului american, prin care le-au spus congresmanilor de ce este important ca România să fie parte în NATO şi cât de util ar fi acest lucru”, a spus Muraru.

Oficialii americani, despre includerea României în Visa Waiver

La jumătatea lunii iulie, oficialii americani au vorbit și despre includerea României în programul Visa Waiver, pas care ar stimula comerțul, turismul, schimburile educaționale, precum și relațiile umane care reprezintă temelia prieteniei româno-

Atunci, și ei au menționat că e nevoie de campanii de conștientizare a cetățenilor.

„Guvernele noastre trebuie să continue să lucreze împreună pentru a progresa către îndeplinirea cerințelor de admitere a României în acest program. Este nevoie în mod clar de mai multă comunicare cu publicul, sub forma unor campanii de informare și educare, precum și de cooperare mai strânsă cu toți actorii implicați, inclusiv societatea civilă și mediul de afaceri”.

blank