Medical

Rolul probioticelor pentru organismul uman. Ce sunt probioticele și cum funcționează ele?

Bacteriile bune de la nivelul organismului se numesc probiotice. Când te confrunți cu o infecție și te tratezi cu antibiotice, numărul de bacterii rele se înmulțește, flora de la nivelul intestinului suferă dezechilibre și pentru a reveni la starea sa inițială, are nevoie de un aport suplimentar de bacterii bune sub formă de probiotice. Antibioticele nu au o acțiune selectivă, ele distrugând atât bacteriile bune, cât și pe cele dăunătoare corpului.

 

Ce sunt probioticele?

 

Probioticele sunt microorganisme care se regăsesc în mod natural în intestinul gros al corpului. Majoritatea privește cu ochi răi bacteriile, asociindu-le cu ideea de boală, de infecție. Dar, de fapt, există două tipuri de bacterii: bacterii bune și bacterii rele, iar cele bune au un rol atât de important pentru organismul nostru și mediul înconjurător încât viața în lipsa lor ar fi pur și simplu imposibilă.

 

Aceste microorganisme utile contribuie la următoarele procese:

 

– transformarea laptelui dulce în brânză sau iaurt;

– acrirea legumelor și transformarea lor în murături;

– obținerea produselor de panificație și a berii;

– curățarea petrolului vărsat în mod intenționat sau accidental în ape sau sol;

– îmbogățirea solului cu minerale;

– fixarea azotului în atmosferă;

– transformă tulpinile de cânepă în fibre necesare industriei textile.

 

În corpul uman, bacteriile bune – bacteriile saprofite – transformă resturile nedigerate în materii fecale și ajută la sinteza vitaminelor din grupa B. De asemenea, bacteriile bune țin sub control și dezvoltarea bacteriilor rele, nepermițându-le să-și exercite acțiunea negativă și contribuie și la descompunerea și absorbția medicamentelor.

 

Probioticele fac parte dintr-un grup mai mare de microorganisme, care include și bacteriile bune, numit microbiom. Gândește-te la microbiom ca la o diversitate de organisme foarte mici, care lucrează împreună ca să te ajute să-ți păstrezi sănătatea corpului.

 

Fiecare organism are propriul său microbiom unic. Nu există două persoane, nici măcar gemeni, care să aibă exact aceleași microbiom.

 

Pentru ca un microorganism să poată fi considerat probiotic, el trebuie să îndeplinească concomitent următoarele caracteristici:

 

– să poată supraviețui procesului de digestie;

– să ofere corpului beneficii reale, demonstrate;

– să poată fi consumat în siguranță.

 

Unde trăiesc probioticele în organism?

 

Principalul loc în care probioticele trăiesc în organismul uman este intestinul gros, acolo unde își exercită și cel mai important rol, acela de a descompune resturile de mâncare, dar bacterii bune mai pot fi găsite și în alte zone ale corpului, zone aflate într-o anumită măsură în contact direct cu lumea exterioară precum: gura, vaginul, tractul urinar și pielea.

 

Care sunt cele mai comune tipuri de bacterii bune?

 

Există foarte multe tipuri de bacterii care pot fi considerate probiotice, dar cele mai comune dintre ele, regăsite de asemenea și în suplimentele alimentare cu probiotice sunt: lactobacillus și bifidobacterium.

 

Când trebuie să consumi suplimente alimentare cu probiotice?

 

La ora actuală, se desfășoară foarte multe cercetări care studiază rolul probioticelor pentru organismul uman. Rezultatele obținute până acum sunt unele promițătoare, dar specialiștii încă studiază cu ardoare pentru a găsi răspunsuri clare cu privire la rolul probioticelor pentru organism.

 

Există totuși o serie largă de condiții medicale pentru care s-a demonstrat că probioticele au un efect pozitiv. Acțiunea probioticelor diferă foarte mult de la persoană la persoană întrucât, așa cum am pomenit și în rândurile de mai sus, fiecare din noi este diferit când vine vorba de microbiom. Dar pentru majoritatea pacienților, creșterea aportului de probiotice prin mâncare sau suplimente alimentare poate ajuta la:

 

– reglarea tranzitului intestinal și vindecarea diareei sau constipației;

– reducerea inflamației de la nivelul sistemului intestinal;

– scăderea intensității simptomelor determinate de sindromul colonului iritabil;

– scăderea simptomelor determinate de intoleranța la lactoză;

– ameliorarea stării de sănătate în cazul sinuzitei, răcelii sau infecțiilor de la nivelul urechii.

 

Pentru a maximiza aportul de probiotice, pe lângă creșterea consumului de legume murate și de produse lactate obținute prin fermentație, poți apela și la suplimente alimentare pe bază de probiotice, de la producători consacrați.

 

În farmaciavedra.ro găsești o gamă foarte variată de astfel de suplimente alimentare, create de Institut Allergosan, o companie austriacă cu o istorie mai lungă de 20 de ani pe piață. Aceste suplimente alimentare ajută la menținerea echilibrului florei intestinale și contribuie la îmbunătățirea semnificativă a calității vieții. Ele nu sunt medicamente propriu-zise și de aceea pot fi eliberate fără prescripție medicală și administrate în siguranță, conform indicațiilor din prospect.

blank