Ambasadorul
Actualitate

Relațiile diplomatice dintre România şi Federația Rusă se încing. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Demersul face parte conform unui plan la nivelul Uniunii Europene, după anexarea ilegală a regiunilor ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie de către Federația Rusă.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a fost chemat la MAE după anexarea celor patru regiuni. România a reiterat condamnarea fermă a aşa-numitor „acorduri” de intrare în componenţa Federaţiei Ruse.

„Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat luni, 3 octombrie 2022, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ca urmare a demersurilor Federaţiei Ruse de anexare a regiunilor ucrainene Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie”, a transmis MAE.

România condamnă ferm anexarea celor patru regiuni ucrainene

Convocarea ambasadorului Federaţiei Ruse la sediul MAE a făcut parte dintr-un demers mai larg, coordonat, la nivelul Uniunii Europene, pentru transmiterea unui mesaj clar de condamnare a recentelor acţiuni de escaladare din partea Rusiei.

„Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a reiterat poziţia României de condamnare fermă a aşa-numitor „acorduri” de intrare în componenţa Federaţiei Ruse a celor patru regiuni ucrainene aflate sub ocupaţia ilegală a trupelor ruse, urmare războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022”, a mai precizat MAE.

Oficialul român a evidenţiat „caracterul profund ilegal şi ilegitim al demersului Kremlinului de a încerca justificarea ocupaţiei militare asupra teritoriilor aparţinând unui stat suveran”.

„A subliniat că acest act de anexare ilegală, prin folosirea forţei, a unor teritorii ale unui alt stat nu va fi niciodată recunoscut de România şi nici de celelalte state membre UE şi NATO”, a mai precizat MAE.

UE au început de vineri să-i convoace pe diplomaţii ruşi

Potrivit sursei citate, în încheiere, oficialul român a reafirmat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional.

Statele membre UE au început de vineri să-i convoace pe diplomaţii ruşi, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat anexarea a patru regiuni din Ucraina ocupate de armata rusă în urma invaziei de la sfârşitul lui februarie.

Belgia l-a convocat pe ambasadorul rus vineri. Liderii UE au subliniat că nu vor recunoaşte „niciodată” această „anexare ilegală” a Moscovei, iar cei 27 lucrează la finalizarea unor noi sancţiuni vizând Rusia.

Diplomaţii UE încearcă să depăşească obiecţii ale mai multor state membre – între care Ungaria şi Grecia – faţă de o plafonare a preţului petrolului rusesc vândut în întreaga lume. UE a impus deja şapte serii de sancţiuni – fără precedent – Rusiei. Uniunea furnizează un ajutor militar în valoare de mai multe miliarde de euro Ucrainei, potrivit news.ro.