Rareș Bogdan
Actualitate

Rareș Bogdan spune că îi va întreba pe toți șefii de state din UE de ce România nu este primită în Schengen

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a anunțat că va ridica problema intrării României în spațiul Schengen în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, care începe luni și se încheie joi, 16 decembrie.

Acesta a mai susținut că trimite scrisori tuturor șefilor de stat și de guvern pentru a afla de ce România nu e primită în Schengen, deși îndeplinește de mai bine de zece ani toate criteriile de aderare.

Bogdan a denunțat un dublu standard, o judecată discrețioară și o „situație intolerabilă”.

Rareș Bogdan, despre faptul că România nu a fost acceptată încă în spațiul Schengen
„În ciuda faptului că România îndeplinește criteriile tehnice și obligațiile asumate, în ciuda rapoartelor de evaluare pozitive, în ciuda voturilor succesive din Parlamentul European, în ciuda poziției Comisiei, dreptul nostru a rămas pe hârtie. Salut votul din Consiliu dat în unanimitate pentru intrarea Croației, membră a UE din 2013, în Spațiul Schengen, urmează autorizarea ridicării controalelor la frontierele interne, dar mă întreb ce se întâmplă cu românii?

Românii fac parte din UE din 2007, dar se află în situația de a privi cum eforturile de îndeplinire a criteriilor, și aș aminti aici doar investițiile de miliarde, rămân irelevante, cu toate că, instituțional vorbind, Comisia Europeană a afirmat în 2011 că îndeplinim cerințele de aderare. Ce se ascunde aici? Cine și de ce judecă discreționar, cu dublă măsură? Această situație este intolerabilă. Voi ridica problema în plenul de la Strasbourg, care începe luni seară și ține până joi”, a declarat Rareș Bogdan.

În octombrie, președintele Klaus Iohannis declara că intrarea României în Schengen ar trebui să fie un obiectiv și al Uniunii Europene: „Pentru ca Spațiul Schengen să devină deplin funcțional și eficient este necesar ca toate statele membre care sunt pregătite să fie parte integrantă din acesta. România este unul dintre statele membre care acționează, deja de peste 10 ani, ca membru de facto al Schengen. Finalizarea acestui proces constituie nu doar un obiectiv al României, ci ar trebui să reprezinte un obiectiv al Uniunii Europene”.

În septembrie, întrebat ce șanse are România să intre în Schengen, de vreme ce avioanele contrabandiştilor intră în ţară nedetectate, președintele PNL, Florin Cîțu, atunci premier, afirma: „Am discutat cu miniştrii de resort, care m-au asigurat că alocă mai multe resurse şi că vor veni cu soluţii. Pe partea de ANAF e problema cu scanerele. Am propus să ducem această discuţie în CSAT şi să găsim o soluţie care să fie implementată rapid”.

Croația poate adera la spațiul Schengen

Guvernele Uniunii Europene au decis, săptămâna trecută, că încă o țară, Croația, poate adera la spațiul Schengen. Asta după ce Executivul de la Zagreb a convins Bruxellesul că poate gestiona eficient granițele externe ale blocului comunitar.

„Croația este pregătită!”, a declarat Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne.

Croația a aderat la UE în 2013, după România, iar Comisia Europeană a recomandat includerea acestea în Schengen încă din octombrie 2019.

blank