Raed Arafat s-a implicat personal în scandalul Șoșoacă
Actualitate

Raed Arafat s-a implicat personal în scandalul Șoșoacă. Ce se întâmplă cu testele Covid pentru elevi

Raed Arafat s-a implicat personal în conflictul dintre Șoșoacă și jurnalista Rai UNO, a anunțat Lucian Bode. Între timp, Arafat a anunțat distribuirea a două milioane de teste Covid pentru elevi.

Raed Arafat a s-a implicat personal în conflictul dintre Șoșoacă și jurnalista italiană Lucia Goracci. Potivit ministrului de interne, Lucian Bode, șeul DSU a discutat personal cu ambasadorul Italiei.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat joi, la Zalău, că din punctul său de vedere poliţiştii au intervenit corect în incidentul dintre senatoarea Diana Şoşoacă şi o echipă de jurnalişti italieni. „Din punctul meu de vedere, al ministrului Afacerilor Interne, poliţiştii au intervenit corect, au respectat toate procedurile.

Sunt foarte nemulţumit că un poliţist, participant la această activitate a fost împins, i s-a pus mâna în gât şi a fost tras de uniformă, iar cel care s-a dedat la aceste fapte de ultraj este în libertate”, a precizat Lucian Bode.

Ministrul de Interne a adăugat faptul că au fost întocmite două dosare penale vis-a-vis de acest incident.

De asemenea, ministrul de Interne Lucian Bode a fost chemat de USR la „Ora Guvernului” în Parlament pentru a clarifica felul de acţiune al Poliţiei în cazul Şoşoacă.

Cererea este făcută în temeiul art. 181 din Regulamentul Senatului, urmând ca ministrul de Interne să vină în Parlament până la încheierea actualei sesiuni parlamentare ordinare.

Liderul grupului USR din Senat, senatorul Radu Mihail, arată că tema este de interes major, în condiţiile în care este pusă la îndoială capacitatea Poliţiei Române de a aplica legea în mod egal, fără tratament diferenţiat între cetăţenii de rând şi unii demnitari, mai arată sursa citată.

„Din înregistrările video din spaţiul public reiese că dna senator Şoşoacă a avut un comportament impropriu, a interzis jurnalistilor să părăsească incinta in care se aflau, lipsindu-i de libertate şi a făcut abuz de funcţia sa, ameninţând forţele de ordine. Nu în ultimul rând, această situaţie a provocat un incident diplomatic grav, care a necesitat intervenţia de urgenţă a reprezentanţilor Ambasadei Italiei la Bucureşti”, a afirmat Radu Mihail.

Raed Arafat: „Vor fi distribuite două milioane de teste suplimentare către inspectoratele şcolare”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, joi, la Zalău, că în cursul zilei va începe distribuirea a două milioane de teste de coronavirus pentru elevii din ţară.

„Referitor la teste, astăzi vor începe să fie distribuite două milioane de teste suplimentare către inspectoratele şcolare. Toate vor ajunge până mâine dimineaţă la inspectoratele şcolare. Există şi alte livrări care urmează”, a spus Raed Arafat, citat de AGERPRES.

El a fost întrebat de jurnalişti cu privire la faptul că au fost depistate prea puţine cazuri de elevi infectaţi cu SARS-CoV-2, deşi au fost făcute mai multe milioane de teste în şcoli. „Suntem la incidenţă scăzută, probabil că o parte din teste nu se fac cu mare atenţie”, a răspuns Arafat.

Departamentul pentru Situații de Urgență a făcut, vineri, mai multe precizări în legătură cu testele pe bază de salivă destinate școlilor. DSU afirmă că unii furnizori nu au respectat contractele încheiate.

Ministerul Educației a cerut MAI și IGSU graficul de aprovizionare cu teste de salivă, afirmând în solicitare că stocul existent nu acoperă nici măcar necesarul pentru testarea elevilor în următoarea zi de luni.

Precizările făcute de DSU vineri:

În data de 8 octombrie 2021, prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 83, s-a aprobat stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ. Conform anexei hotărârii CNSU amintite, cantitatea necesară a fost stabilitata pentru 70 milioane de astfel de dispozitive medicale.
Totodată, conform procedurii, Oficiul Național de Achiziții Centralizate – ONAC, desemnat ca instituție abilitată pentru organizarea și derularea procedurilor de atribuire, în vederea încheierii de acorduri-cadru, conform OUG 11/2020, a inițiat demersurile necesare realizarii achiziției de „Teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din proba de saliva”, împărțită pe 3 (trei) loturi, semnând mai apoi acordurile cadru cu societățile comerciale câștigătoare.
Ca urmare a mai multor informații apărute în mass-media, conform cărora, caietul de sarcini ar fi fost elaborat de către Departamentul pentru Situații de Urgență, precizăm că NU reprezentanții DSU sau IGSU au întocmit caracteristicile regăsite în caietul de sarcini elaborat în scopul achiziționării dispozitivelor medicale despre care facem referire, ci reprezentanți din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), la solicitarea ONAC care prevedea nevoia stringentă de sprijin din partea unor specialiști, în scopul realizării documentului în discuție.
Ulterior, în baza prevederilor OUG 11/2020, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate pune la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență acordurile-cadru atribuite pentru punerea in aplicare a procedurilor specifice.
Până la acest moment, la nivelul IGSU au fost încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea produsului „Teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din proba de saliva”, astfel:
– Lotul 1-
❖ contract subsecvent pentru cantitatea de 5.000.000. buc., cantitate ce a fost livrată integral
❖ Promitentul furnizor clasat pe locul I în cadrul Acordului Cadru aferent lotului nr. 1 nu s-a prezentat pentru semnarea contractului subsecvent ce avea ca obiect furnizarea a 3.000.000 buc..
– Lotul 2 –
4 contracte subsecvente astfel :
❖ contract subsecvent nr 1 pentru cantitatea de 2.400.000. buc. – cu termen de livrare 2 decembrie, precizăm că aceasta deși a depus garanția de buna execuție, termenul de livrare nu a putut fi respectat, conform angajamentelor contractuale. Drept urmare, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a decis rezoluțiunea contractului subsecvent.
❖ contract subsecvent nr 2 pentru cantitatea de 1.500.000. buc., cantitate ce a fost livrată integral
❖ contract subsecvent nr 3 pentru cantitatea de 3.000.000. buc. În cazul acestui contract furnizorul nu a constituit garanția de bună execuție. Drept urmare, contractual nu a intrat în vigoare. Precizăm că garanţia de bună execuţie a contractului se constituie în scopul asigurării condițiilor privind cantitatea, calitatatea şi perioada convenită/stipulată pentru livrarea produselor, în contractul de achiziţie publică/contractului subsecvent. În situația neîndeplinirii angajamentelor contractuale, autoritatea contractantă asigură continuitatea procedurii de achiziție cu următorii furnizorii eligibili.
❖ contract subsecvent nr 4 pentru cantitatea de 1.000.000. buc. al căror termen de livrare este data de 17.12.2021
– Lotul 3 –
4 contracte subsecvente astfel :
❖ contract subsecvent nr 1 pentru cantitatea de 1.000.000. buc. al căror termen de livrare este data de 18.12.2021
❖ contract subsecvent nr 2 pentru cantitatea de 1.500.000. buc., cantitate ce a fost livrată integral
❖ contract subsecvent nr 3 pentru cantitatea de 2.000.000. buc. al căror termen de livrare este data de 20.12.2021
❖ contract subsecvent nr 4 pentru cantitatea de 3.000.000. buc. al căror termen de livrare este data de 21.12.2021
Astfel, în luna noiembrie a acestui an, 8 milioane teste de salivă au fost recepționate, conform contactelor semnate cu primele firme câștigătoare, incluse în stocurile de urgență și repartizate, in cel mai scurt timp, către inspectoratele școlare, la nivel național.
Info background:

Pentru corecta informare a opiniei publice reamintim ca:

În conformitate cu art. 4, alin (2) din Ordonanța de urgență nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate este desemnat ca instituție abilitată pentru organizarea și derularea procedurilor de atribuire, în vederea încheierii de acorduri-cadru.
Potrivit actului normativ mai sus menționat (OUG nr.11 din 2020), achiziția produselor pentru acumularea, reîntregirea și împrospătarea stocurilor de urgență medicală se realizează conform prevederilor legale privind achizițiile publice.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate pune la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență acordurile-cadru atribuite.
Monitorizarea acordurilor-cadru și încheierea contractelor subsecvente pentru achizițiile prevăzute la art. 4 alin. (2) din OUG nr. 11 din 2020 se realizează de către Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.