Rachete de tip Katiușa
Actualitate

Rachete de tip Katiușa, de pe vremea lui Ceaușescu, în dotarea armatei ucrainene

Imagini cu rachete de tip Katiușa, care ar fi de proveniență românească au apărut pe rețelele sociale. În luna august au fost publicate alte imagini cu obuze autohtone folosite în Ucraina. Autoritățile au spus că fac verificări.

Noi imagini cu muniție fabricată în România și folosită de armata ucraineană au apărut pe rețelele sociale. Din imaginile postate pe internet, care nu au fost confirmate de surse oficiale, se pare ar fi vorba despre rachete de tip „Katiușa“ fabricate pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.

„Rachetele au fost fabricate în 1989, ceea ce înseamnă că e posibil ca ele să fi trecut prin mai multe mâini în această perioadă și că au fost vândute în Ucraina de companii românești sau private“, se arată în comentariul care însoțește înregistrarea video. Aceasta a fost postată pe contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker.

Rachetele din imagini sunt pentru sistemele „Grad” de proveniență sovietică. Acestea au apărut în 1960 în fostul URSS, dar au fost modernizate de-a lungul timpului. Chiar și așa au o rază mică de acțiune (10-20 kilometri) și o precizie scăzută comparativ cu armamentul modern, relatează digi24.ro.

Obuze românești în Ucraina

Tot pe același cont de Twitter au apărut, în luna august, alte imagini cu obuze românești care ar fi în dotarea armatei ucrainene. Potrivit sursei citate, care se bazează pe analiza imaginilor, ar fi vorba despre obuze de artilerie de 122 milimetri fabricate în România, de Romarm, în anul 2022.

Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri pe care le produce au un focos de 3,5 kilograme și o greutate totală de 21,76 kilograme. În funcție de arma care le folosește, ele pot lovi ținte aflate până la o distanță maximă de 15 290 de metri și o viteză la gura țevii de 690 metri/secundă.

Ce spun autoritățile

La scurtă vreme după apariția acestor imagini în spațiul public, ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, a declarat că au fost demarate „niște verificări”. El a precizat că nu există informații că respectiva muniție ar fi fost livrată din România pentru forțele militare ucrainene.

„E o imagine apărută pe net. Am demarat niște verificări și sub nicio formă nu avem informații că acea munitie ar fi fost livrată din Romania. Acel simbol nu are legătură cu România”, a spus ministrul Economiei, într-o intervenție televizată la Digi 24.

blank