Polonia
Actualitate

Putin amenință Polonia. „Vrea vestul Ucrainei”. Duda: „Rusia, exclusă din lumea civilizată”

RIA Novosti a publicat documente de arhivă declasificate de FSB, care vor să demonstreze faptul că, în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, partizanii polonezi au încercat să refacă „Polonia Mare”, un obiectiv care s-ar vrea atins acum, pe fondul războiului din Ucraina.

Potrivit documentelor, cu sprijinul guvernului de exil de la Londra, militanții din poloniai „au luptat activ împotriva Armatei Roșii pentru a smulge prin mijloace armate Ucraina de Vest și Belarusul de Vest din URSS și a reînvia statul Polonia Mare” .

Printre materialele publicate se află un mesaj special trimis la 17 septembrie 1944 de către șeful Departamentului de contrainformații militare SMERSH al Frontului 3 Bielorus, generalul-locotenent Pavel Zelenin, șefului SMERSH, Viktor Abakumov, comandantului frontului, generalul de armată Ivan Cerniakovski, și unui membru al Consiliului Militar, Vasili Makarov.

Documentul se referă la modul în care militanții Armatei Naționale Poloneze (AK) au încercat să captureze teritoriile vestice ale Ucrainei, Belarusului și o parte din Lituania.

„Materialele investigației privind cazurile celor arestați au stabilit că aceste obiective și sarcini regionale stabilite pentru armata Poloniei proveneau în întregime de la guvernul polonez aflat în exil la Londra”, a raportat Zelenin.

În 1944, detașamentele Armatei Naționale au primit sarcina de „a se concentra în regiunea Vilnius și Augustow, de a-și păstra personalul, de a se înarma și apoi de a lovi în spatele Armatei Roșii”, a scris Zelenin.

Potrivit ofițerului de contrainformații, guvernul emigrant i-a organizat pe polonezii care trăiau în Lituania, în vestul Ucrainei și în Belarus, pentru a reînvia „Polonia Mare”, obiectiv pentru care trebuiau să lupte împotriva Uniunii Sovietice.

Propagandiștii Kremlinului au reactualizat subiectul, susținând că ajutorul acordat Ucrainei acum de către Polonia este fals și că se urmărește refacerea Poloniei Mari.

La rândul său, președintele Poloniei, a cerut ca Rusia să fie exclusă din lumea civilizată „dacă încalcă tabu-ul nuclear și folosește arme nucleare tactice împotriva unei țări care nu le are, în timp ce se apără pe propriul teritoriu folosind arme convenționale”.

Președintele polonez Andrzej Duda a făcut această declarație în marja celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York, relatează Ukrinform.

„Statele Unite au, de asemenea, butoane care lansează rachete nucleare. SUA este o mare putere nucleară, cea mai mare putere militară din lume. Faptul că SUA ia în serios această amenințare rusă este, de asemenea, o amenințare pentru Rusia”, a declarat Duda.

Acesta a subliniat că, dacă Moscova merge înainte pe această cale, „ar trebui să se aștepte la un răspuns ferm”.