Promo

Protejeaza mediul folosind inteligent electricitatea

O multime de organizatii si de personalitati trag semnal de alarma dupa semnal de alarma cu privire la nevoia de a proteja mediul si planeta, daca vrem ca si generatiile viitoare sa se poata bucura de ea asa cum am facut-o noi. A proteja mediul nu inseamna, insa, doar sa arunci gunoiul la cos, nu pe strada sau pe camp sau prin paduri ori sa nu poluezi apele. A salva planeta nu inseamna doar ca fabricile care deverseaza deseuri toxice sa fie pedepsite pentru asta si sa gaseasca solutii care sa protejeze mediul.

Protectia mediului incepe si cu tine

Fiecare dintre noi are la indemana mai multe metode de a proteja mediul in care traieste si daca fiecare, pe „patratica” lui, si-ar face un scop din asta, am trai intr-o lume mult mai curata si am avea parte de un aer mult mai respirabil.

Masinile electrice reduc poluarea, statiile EV protejeaza bugetul

O masina electrica nu este un lux, cum, poate, o considera multi, ci o investitie pe termen lung atat ca patrimoniu, cat si din punct de vedere al protectiei mediului. Tot mai populare pe piata in intreaga lume, masinile electrice se inmultesc si in Romania, iar tendinta la nivel global este ca in urmatoarele decenii acestea sa le inlocuiasca total pe cele ce functioneaza cu carburanti fosili.

O masina electrica nu mai elimina in atmosfera noxe, iar cantitatea de curent necesara pentru a o incarca nu este deloc foarte mare, fiind de asteptat ca in timp autonomia bateriei sa creasca, odata cu progresul tehnologiei. In plus, alimentarea masinilor electrice nu mai este o problema, asa cum era la lansarea lor pe piata. Pe langa statiile de incarcare publice, care s-au inmultit considerabil si care, spre exemplu, sunt deja o conditie si in Romania pentru obtinerea autorizatiei de construire a unor cladiri noi, proprietari de masina electrica isi pot cumpara statii incarcare electrice de uz casnic, care sunt compatibile cu toate tipurile de vehicule si genereaza costuri mai mici cu electricitatea.

Alimentarea bateriei unei masini cu o statie EV de uz casnic este mai ieftina decat la statiile publice – pret de 0.6 – 0.9 lei/kWh la nivelul anului 2021, fata de costuri ce pot ajunge la 2 lei/kWh la statiile publice de incarcare rapida. E drept ca puterea statiilor de uz casnic este mai mica (in jur de 2.5 kW), deci incarcarea se face mai incet, insa principalul beneficiu este ca le puteti folosi si cand nu aveti bani in buzunar, plata urmand sa se faca odata cu factura la electricitate.

Sistemele electrice moderne asigura un consum redus de energie

Sa incarci la priza de acasa o masina electrica – statia EV este de fapt un adaptor – va incarca, desigur, si factura la curent. Insa poti compensa alegand sa folosesti electrice de noua generatie, precum frigidere, masini de spalat, televizoare etc, mult mai eficiente energetic decat cele un pic mai vechi.

Economia la curent poate incepe de la banalele becuri pe care le avem in casa. Inlocuieste-le pe cele pe care le ai deja cu becuri LED performante pentru a face economii si la energie, si la bani.

Becurile LED ating instantaneu intensitatea maxima a luminii, fara sa aiba nevoie de timp de incalzire, si, prin urmare, au nevoie de mai putin curent; un alt avantaj este ca ele se uzeaza mai greu si ca avand o intensitate stabila a luminii nu va fi nevoie sa le inlocuiesti prea curand. In plus, datorita progresului tehnologic ai acum pe piata si sisteme de iluminat inteligente cu tehnologie LED. Datorita controlului complet pe care il vei avea asupra felului in care este iluminta locuinta, cu ajutorul unei simple aplicatii instalate pe smartphone sau tableta, datorita becurilor cu senzori si intrerupatoarelor inteligent, cu variator, vei putea sa aprinzi lumina unde si cand vrei, la ce intensitate vrei, pentru a te asigura ca nu faci risipa.

blank